Anna van Ewijk (27) stuurde een intieme foto naar haar scharrel, niet wetende dat deze drie jaar later zou uitlekken. Al snel kreeg ze een shitload aan berichten over zich heen en werd ze slachtoffer van shame sexting.
Anna's (27) intieme foto ging rond door hele dorp: 'Werd 's nachts gebeld met seksuele verzoeken'
“De jongen – van wie ik het nummer niet eens meer had – appte mij opeens dat we een probleem hadden, omdat al zijn vrienden de foto hadden ontvangen”, vertelt Anna aan LINDA.meiden.
Handen voor borsten
Anna is 16 als ze weleens een spicy kiekje verstuurt. “Ik stuurde een foto naar een jongen van 18 jaar met wie ik aan het scharrelen was. Het was een foto waarop ik mijn handen voor mijn borsten hield. Ik liftte ze op om het spannend te laten lijken. Het was een vrij onschuldige foto.”
Ze datet allang niet meer met hem, op het moment dat ze een berichtje van hem krijgt of ze zich de foto nog kan herinneren. “Hij had mij niet hoeven appen, want ik werd gelijk overspoeld met honderden berichten. Je wordt in groepsapps geknald met ‘hoer’, krijgt nare opmerkingen en seksuele verzoeken. Veel onbekende nummers belden mij ’s nachts met de vraag of ik dingen wilde doen voor geld, of erger: dat ze mij wilden verkrachten.”
Shame sexting
Dat de foto uitlekt is voor haar nog niet eens het ergste, maar vooral de reacties die het teweegbrengt. Anna vindt sexting iets wat vrij normaal is tijdens de pubertijd. “Als er goed op wordt gereageerd, is de schade een stuk minder. Vervelende reacties doen iets met je eigenwaarde. Inmiddels woonde ik in Amsterdam, maar als ik terugging naar mijn dorp hielden mensen voor de grap hun handen voor hun borsten in de kroeg.”
“Mensen zien iets van je wat niet voor hen bedoeld is”, vertelt ze als we haar vragen wat het met haar deed. “Ik schaamde me kapot. Je weet niet wie de foto heeft gezien en vraagt je af of iemand jou kent door die foto. Daar word je paranoia van.”
Intiem
De reden dat ze zo geshamed wordt om de foto die uitlekte, is volgens haar vooral haar leeftijd. “Seksualiteit is iets intiems. Op die leeftijd heeft iedereen een mening over een ander. Jongeren zijn bezig met leuk gevonden willen worden. Voor hen lijkt het dan tof om iemand uit te lachen. Het is makkelijk om over een ander te oordelen.”
Zo voorkom je dat je kind slachtoffer (of dader) wordt van shamesextingLees meerAnna sleept zich vooral dankzij de steun van haar vrienden, broer en zusje door deze periode heen. Haar ouders vertelt ze het pas een paar maanden later, omdat ze zich te erg schaamt. “Ik merkte dat mensen zeiden dat ik mijn kop maar in het zand moest steken en dat als er een nieuwe foto zou komen, het wel weer zou overwaaien. Maar daar sta ik nu niet meer achter. Het is jammer dat dat moet. We moeten er juist over praten.”
Campagne Slachtofferhulp
Ondanks alles heeft het haar sterker gemaakt en heeft ze passie om er tegen te strijden. Daarom voert ze samen met Slachtofferhulp Nederland campagne. “Het is naar dat er een stigma op sexting ligt. Stop het doorsturen en er een mening over hebben, want dat maakt levens kapot. Het is normaal om hiermee te experimenteren. Als het uitlekt is het niet jouw schuld. Schaam je er niet voor, maar own it.”
Jiska Dijk, psychosociaal adviseur bij Slachtofferhulp, beaamt dat. “Sexting is leuk en normaal. Het doorsturen en shamen ervan niet. Zonder toestemming is het strafbaar. Slachtoffers kunnen op lange termijn psychische klachten ervaren. Wij kijken met hen mee naar wat nodig is en hebben een online community waar slachtoffers hun verhaal kunnen delen en elkaar steunen.”
Klik hier als je meer informatie wilt. “De hulp is gratis en anoniem.”
4 vrouwen delen hun ervaringen met sexting: 'Ik kwam klaar tijdens mijn pauze'Lees meer