Ben je ook al wekenlang ploeterend je scriptie aan het schrijven? We feel you. Gelukkig bestaan er hele handige (gratis) AI-tools die jouw studentenleven een stuk makkelijker kunnen maken de komende tijd.
Bye scholar en transcriberen: deze 6 AI-tools maken het schrijven van je scriptie makkelijker
Wij zetten onze zes favoriete websites voor je op een rij.
Scriptie schrijven
De laatste maanden van het studiejaar zijn begonnen. Dat betekent voor veel laatstejaars het schrijven van hun scriptie. Misschien wel het belangrijkste, maar ook het meest ingewikkelde paper dat je ooit hebt geschreven. Geen zorgen, je bent lang niet de enige die door de bomen het bos niet meer ziet.
Tijdens een van mijn eigen hopeloze scriptiesessies, beland ik – LINDA.meiden redacteur (en student) Anne – onbedoeld weer met mijn aandacht bij TikTok. Waar ik normaal verdwaal tussen hersenloze TikTok-dansjes en memes, kom ik nu opeens de oplossing voor al m’n struggles tegen. In een TikTok-video deelt Lois (@loissvdv) haar beste AI-tips om het schrijven van je scriptie draaglijker te maken. Ik wist niet hoe snel ik op ‘opslaan’ moest klikken – en zet daarom haar tips (in combinatie met mijn eigen bevindingen) graag voor je op een rij.
Blijf checken
Ben je bezig met literatuuronderzoek en krijg je een spontane error in je hoofd van alle APA-verwijzingen en moeilijke wetenschappelijke taal? AI kan je daar uitstekend mee helpen. Maar ook als je interviews moet transcriberen of nog op zoek bent naar bronnen, is AI je beste vriend. Het neemt het eindeloze zoekwerk voor je uit handen, zodat jij je kunt focussen op het écht belangrijke denkwerk.
Wacht! Lees dit eerst nog even voordat je je hele scriptie door AI laat schrijven. Je oldskool scriptiebegeleider heeft het je misschien al afgeraden. Toch kan AI een fijne tool zijn, zolang je zelf blijft checken wat AI je allemaal voorschotelt. Controleer de bronnen die je gebruikt en neem niets letterlijk over van een AI-website. Op die manier voorkom je plagiaat of foutieve verwijzingen. AI is er om je te ondersteunen bij je eigen denkwerk – niet om het denkwerk van je over te nemen.
💻 Elicit
Staat je onderzoeksvraag al vast voor je scriptie? Dan kun je je vraag (in het Engels) intypen op de website van Elicit. Met behulp van AI gaat dit gratis zoeksysteem vervolgens na welke wetenschappelijke artikelen bij je onderzoeksvraag passen.
Als je op een van de artikelen klikt, krijg je meteen een korte samenvatting van wat er in het artikel staat. Daarnaast krijg je kort antwoord op je onderzoeksvraag, onderbouwd met bronnen en verwijzingen.
💻 Good Tape
Laat ik beginnen met het slechte nieuws: deze website is helaas niet gratis. Het goede nieuws is daarentegen dat je met een Good Tape proefabonnement van negen euro in één keer al je interviews kunt laten uittypen.
Deze AI-tool herkent verschillende sprekers en is negen van de tien keer foutloos in het transcriberen van jouw spraakopname. Het bespaart je echt uren aan tijd. Zorg wel dat je een keer meeluistert met de opname (op 1.5 snelheid is ideaal) terwijl je het transcript leest. Op die manier weet je zeker dat je transcript helemaal klopt.
💻 Connected Papers
Een andere fijne, gratis AI-tool is Connected Papers. Op deze website kun je zoeken op steekwoorden of op artikelen. Je krijgt vervolgens relevante wetenschappelijke bronnen te zien als resultaat, met ieder een korte samenvatting.
Wat deze site met name handig maakt, is dat het ook een mindmap samenstelt van alle samenhangende artikelen. Zo kun je in een oogopslag zien welke artikelen over dezelfde onderwerpen gaan of vergelijkbare bevindingen hebben.
💻 Scite
Op de website van Scite kun je simpelweg een vraag stellen. Deze wordt vervolgens beantwoord op basis van bestaande literatuur. De gebruikte bronnen worden daarnaast meteen voor je op een rij gezet door de AI-tool.
Let op! Voor deze website heb je maar een beperkt aantal gratis prompts. Daarna kun je een gratis proefabonnement van zeven dagen nemen.
💻 Research Rabbit
Pak je steekwoorden er maar weer bij. Op de website van Research Rabbit krijg je op basis van keywords of de naam van een artikel relevante bronnen voorgeschoteld.
Wederom zie je bij deze gratis tool een korte samenvatting van elk artikel en kun je de artikelen die voor jou relevant zijn opslaan in je collectie. Als je vervolgens een artikel selecteert, kun je vergelijkbare publicaties zoeken. Daarnaast krijg je net als bij Connected Papers een grafiek te zien met alle samenhang tussen de bronnen.
💻 ChatPDF
Ooit geprobeerd ChatGPT een samenvatting te laten maken van een wetenschappelijke bron? Dan is ChatPDF dé gratis AI-tool voor jou. Op deze website kun je een artikel in pdf-formaat uploaden, waarna je ‘het artikel’ allemaal vragen kunt stellen.
Je vragen worden dan beantwoord op basis van de informatie uit het artikel. Met behulp van verwijzingen kun je makkelijk terugzien waar in de tekst de tool informatie vandaan haalt.
Hallo businessvrouw: zó start je een bedrijf met behulp van AILees meer