De zomer is aangebroken en dat betekent dat er een hoop kersverse ex-studenten klaarstaan om de arbeidsmarkt te bestormen. Maar hoe zorg je ervoor dat ze jou kiezen voor de job?
Hier zijn drie handige tips om je kansen te vergroten.
De zomer is aangebroken en dat betekent dat er een hoop kersverse ex-studenten klaarstaan om de arbeidsmarkt te bestormen. Maar hoe zorg je ervoor dat ze jou kiezen voor de job?
Hier zijn drie handige tips om je kansen te vergroten.
Na jaren zwoegen in de schoolbanken, sta je nu eindelijk aan de start van je professionele leven. Met een koffer vol kennis en een diploma onder de arm neem je een startpositie aan. Maar je hebt vaker dan eens gehoord dat het vinden van een baan, zeker in coronatijd, niet zo makkelijk is als het lijkt.
Nou, dat is dus niet helemaal waar, want social mediaplatform LinkedIn ‘onderzocht welke tien startersfuncties in Nederland de grootste groei hebben doorgemaakt in het aantal vacatures’. Als je goed digitaal onderlegd bent, is deze speciaal voor jou.
De vacatures die veelal beschikbaar worden gesteld zijn: online marketeer, frontend ontwikkelaar, bouw management specialist, product manager én project manager. Genoeg functies dus om je carrièrepad mee af te trappen.
Ylke (24) heeft een burn-out door haar studieschuld: 'Het voelt als een tijdbom'Lees meer
Als je je oog hebt laten vallen op je droombaan, kan het spannend zijn om te solliciteren naar de functie. Zeker als jouw profiel niet honderd procent aansluit op de omschreven vaardigheden. Maak je geen zorgen, want bedrijven mikken meestal op een match van 80 procent. Als je een groot aantal vaardigheden wél bezit en aangeeft je best te doen, zijn ze vaak bereid je de rest on the job bij te brengen.
Hierbij drie tips om in in de smaak te vallen bij een toekomstig werkgever.
1. Update je LinkedIn-profiel
Als je via dit platform vacatures bekijkt en hierop reageert, is het handig om ervoor te zorgen dat jouw pagina up to date is. Daarnaast helpt een professionele en frisse foto ook een hoop. Vergeet die vakantiekiekjes en foto’s waar er een hoop gebeurt op de achtergrond. Een simpele foto op een witte achtergrond kan de doorslaggevende factor zijn. Klik daarnaast ook de feature ‘open to work’ aan. Hiermee geef je een duidelijk signaal aan recruiters.
2. Omschrijf je skills
Kom je je droombaan tegen, maar vragen ze om een vaardigheid die je niet bezit? Maak je dan niet teveel zorgen; vaak zijn bedrijven – zeker bij startersfuncties – bereid je zelf het een en ander aan te leren. Vergeet vooral niet te kijken naar wat je wél kan. Heb je ooit een keer de leiding genomen bij het plannen van een uitje tijdens een stageperiode? Dan bezit je project management skills. Ben jij altijd de persoon die alles tot in de puntjes uitzoekt voordat er een belangrijke uitgave wordt gedaan? Dan kun je jouw onderzoeksvaardigheden benoemen. En als je er niet meer uit komt, kun je altijd kijken naar gratis cursussen om je skill set uit te breiden.
3. Netwerken, netwerken, netwerken
Dit is de vaagste term uit het rijtje, want netwerken is iets abstracts. Wanneer je met een vreemde een gesprek aangaat en contactgegevens hebt uitgewisseld, heb je je netwerk verbreed. Social media is dé tool om meer mensen te leren kennen. Ben jij toevallig tegen je droombaan aangelopen? Zorg dan dat je contact legt met meerdere mensen uit het bedrijf die eventueel een goed woordje voor je zouden kunnen doen. Maar ook mensen die deze functies bekleden, bedrijven die je tof vindt of personen waar je verder geen professionele raakvlakken mee hebt maar die je desondanks interessant vindt kun je online benaderen. Je weet nooit wat dit je in de toekomst zal brengen.
Nu ben je er helemaal klaar voor. Go get ‘em!
Dit artikel verscheen eerder op LINDA.meiden.
Denne (17) maakte hoogzwanger haar examens: 'Tijdens maatschappijkunde was ik aan het bevallen'Lees meer