We kennen allemaal het condoom voor mannen, maar voor vrouwen is het een stuk minder populair. Vandaag is het de Internationale dag van het Vrouwencondoom om er meer aandacht voor te vragen.
Vandaag vieren we de dag van het vrouwencondoom: dit is alles wat je erover moet weten
Anticonceptiespecialist Wendy Wielenga vertelt aan LINDA.meiden meer over het anticonceptiemiddel.
Vrouwencondoom
Het vrouwencondoom ziet eruit als een plastic zak met twee ringen. “De ene ring stop je diep in je vagina als een soort tampon en de andere leg je op je vulva”, legt ze uit. Het sluit de baarmoedermond af, zodat de zaadcellen niet in de baarmoeder en de eileiders kunnen komen.
De reden dat vrouwen voor het condoom kiezen, is omdat zij dan niet afhankelijk zijn van de man. Ze kunnen het gewoon zelf inbrengen. Voor mannen is het alleen een stuk minder fijn. “Het voelt voor hen alsof ze hun geslachtsdeel in een plastic zak duwen”, zegt Wielenga.
Betrouwbaarheid
De anticonceptiespecialist is niet zo’n fan van deze methode. “Dat komt door de betrouwbaarheid. Tussen de vijf en vijftien procent raakt toch nog zwanger met het vrouwencondoom. Het is erg gevoelig voor gebruikersfouten. Zorg er daarom voor dat je hem alle keren van begin tot eind gebruikt.”
Anticonceptie
Ondanks de vele nieuwe nieuwe middelen, kiezen de meesten voor de bekende anticonceptiepil of het mannencondoom. “Veel vrouwen krijgen nauwelijks voorlichting van hun huisarts. Zij weten vaak dan ook niet welke mogelijkheden er nog meer zijn”, zegt Linda Hauer, consulent seksuele gezondheid bij het Seksualiteitsbureau, in het AD.
Hauer ziet dat huisartsen ook vaak een spiraal voorschrijven. Deze wordt in je baarmoeder geplaatst en blijft daar een aantal jaar zitten. Er zijn twee verschillende soorten, namelijk de hormoon- en koperspiraal. “De pil en het spiraaltje zijn zowel betrouwbaar als gemakkelijk in gebruik”, aldus de consulent.
Minder van bil met de anticonceptiepil: dit doet de pil met je gedragLees meer