Prei is een van mijn favoriete groenten. Met deze tarte tatin probeer ik ’m sexy te maken, zodat jullie hem allemaal gaan proberen.
Voor 1 tarte tatin:
6 preien
flinke klont ongezouten roomboter
2 el mosterd
10 g tijm, nog aan de takjes
30-40 gParmezaanse kaas
1 rol koelvers bladerdeeg
125 g ricotta
1 citroen
peper
'PREI HEEFT
ONTERECHT EEN
SUF IMAGO'
1 Verwarm de oven voor op 200 graden.
2 Was de preien. Snijd het groene gedeelte en het kontje van de prei eraf. Halveer vervolgens het overgebleven witte gedeelte van de preien in de lengte en vervolgens in de breedte.
3 Verwarm een flinke klont roomboter in een pan. Leg de preien met de snijkant naar beneden in de pan. Bak in 4-5 minuten bruin op middelhoog vuur. Draai de preien om en bak nogmaals ongeveer 5 minuten.
4 Mocht je de preien hebben gebakken in een ovenbestendige pan: draai de preien weer om, leg ze zo neer dat ze de hele pan bedekken en besmeer ze met de mosterd. Verdeel er de helft van de tijm (afgerist van de takjes) over, gevolgd door de Parmezaanse kaas. Geen ovenbestendige pan? Geen probleem: verdeel de preien met de snijkant naar beneden in rijen in een ingevette (lage) ovenschaal/quichevorm. Snijd de preien zonodig bij zodat ze goed in de vorm passen. Het is niet erg als je wat overhoudt: liever te veel dan te weinig.
5 Rol het bladerdeeg uit en snijd het in de vorm van de pan/ovenschaal. Prik met een vork een paar gaatjes in het deeg. Drapeer het bladerdeeg vervolgens over de prei en druk het deeg rondom goed aan.
6 Bak de tarte tatin in de oven in circa 30 minuten goudbruin en gaar. Laat na het bakken ongeveer 5 minuten afkoelen.
7 Maak ondertussen de citroenricotta: meng de ricotta met de rasp en het sap van een halve citroen.
8 Leg een grotere schaal of bord op de pan/ovenschaal en stort de tarte tatin hier voorzichtig op. Verdeel er de citroenricotta over en top af met wat peper en de overgebleven takjes tijm.