Tijdens een bezoek aan Parijs ontdekte ik de combinatie van flatbread met vijgenjam, en sindsdien ben ik volledig verkocht.
Voor 4 stuks (reken 1-2 per persoon):
4 Libanese broden
1 blok halloumi, in plakken
2 el honing
1 el sesamzaad
1 romatomaat
1 rode ui
1 tl gedroogde oregano
1 teentje knoflook, fijngesneden
0,5 komkommer
250 g Griekse yoghurt
sap en rasp van 0,5 citroen
pitjes van 1 granaatappel
handjevol verse dille, fijngesneden
4 el (zelfgemaakte) vijgenjam
extra vergine olijfolie
zout, peper
'DEZE COMBI IS
ONWEERSTAAN-
BAAR LEKKER'
1 Snijd de komkommer in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten voorzichtig met een lepel. Rasp de komkommer vervolgens. Bestrooi de geraspte komkommer met zout en laat in een vergiet een uur uitlekken. Knijp dan zo veel mogelijk vocht uit de komkommerrasp. Meng dit met de Griekse yoghurt,1 el extra vergine olijfolie, het fijngesneden teentje knoflook en citroenrasp en -sap. Breng op smaak met peper.
2 Meng de plakjes halloumi met de honing en het sesamzaad. Laat even marineren.
3 Snijd de tomaat in blokjes en de rode ui in grove stukken. Meng met een scheutje extra vergine olijfolie en de gedroogde oregano. Zet opzij voor later.
4 Laat een pan goed heet worden. Bak de halloumi in de marinade goudbruin aan beide kanten.
5 Verwarm de Libanese broden. Verdeel wat van de tzatziki over de broden, gevolgd door de plakjes halloumi. Verdeel er de tomatensalade over, gevolgd door de granaatappelpitjes en de vijgenjam. Top af met verse dille.•