Met de feestdagen in zicht valt het je misschien vaker op: een plakkerige, geïrriteerde of droge keel na het eten van chocolade. Waar komt dat door?
Het antwoord zit ‘m in een van de ingrediënten.
Maagzuur door cacao
Eerst een crash course chocolade. Een typische reep bestaat uit cacaopoeder, suiker, cacaoboter en eventueel melkpoeder (voor de mensen onder ons die haten op pure chocolade). Één ding hebben alle soorten chocolade gemeen: dat is cacao.
Daar zitten, naast stoffen die je stemming verbeteren, ook theobromine en cafeïne in. Die twee ingrediënten zorgen niet per se voor een voldaan gevoel. Wat ze wel doen? Ze prikkelen je slijmvlies en laten de sluitspier tussen je slokdarm en je maag ontspannen. Als gevolg kan maagzuur de ruimte krijgen om omhoog te komen. En dát kan een branderig of droog gevoel in de keel veroorzaken.
Is het je ooit opgevallen dat een reep met 70 procent pure chocolade zwaarder valt? Dat is met bovenstaande info heel logisch. Hoe puurder de chocolade, hoe hoger het percentage cacao – en hoe hoger de hoeveelheid theobromine en cafeïne.
Droge keel door chocolade
We hate to break it to you, maar naast cacao zijn er nog twee boosdoeners in het spel. Suiker en vet spelen namelijk ook een rol bij dat vervelende gevoel in je keel. Beide zijn lastig te verteren, met opnieuw brandend maagzuur en een uitgedroogd gevoel als gevolg.
De oplossing: een glaasje water drinken terwijl je geniet van je zoete snack. Het water verdunt brandend maagzuur en laat het terugstromen naar je maag. Zo voorkom je dat geïrriteerde gevoel in je keel. En mocht iemand anders erover beginnen, bijvoorbeeld aan de kerstdis, dan kun je nu deze random fun facts delen.