In de portrettenreeks Doorpakkers nemen we een kijkje in het werkleven van jonge professionals die hun plek vinden in het Nederlandse bedrijfsleven. Wat is zo boeiend aan dat ene beroep? Hoe belangrijk is het om betekenis te vinden in je werk? En hoe ervaart Gen Z de dynamiek binnen een groot bedrijf? Deze keer spreken we Chigozie Arts (24). Hij is business analyst en neemt ons mee in zijn – nogal onverwachte – carrièrepad.
Chigozie Arts (24) maakte een carrièreswitch voor financiële zekerheid
Van creatieve ontwerpen naar technische analyses – soms loopt het nét effe anders.
Van de creabea naar corporate
Na zijn studie communicatie en multimedia design wist Chigozie nog niet precies wat hij nou écht wilde. Daarom begon hij aan de master digitaal driven design. “Zo kon ik nog een beetje kijken welke richting ik op zou gaan,” vertelt hij. Gelukkig kwam LinkedIn to the rescue: hij werd benaderd door een traineeshipbureau dat mensen met uiteenlopende achtergronden opleidt voor functies in de IT. “Het voelde alsof ik mezelf kon ontwikkelen én tegelijk werkervaring kon opdoen. Daar zei ik geen nee tegen. Ik stond ook wel open om een nieuwe richting in te slaan.”
Het traineeship begon met een intensieve bootcamp van twee maanden. “We kregen technische trainingen en werkten aan zakelijke vaardigheden, zoals samenwerken en communicatie.” Het was pittig, maar daardoor wist hij wel al snel of dit iets voor hem was. “Je denkt misschien dat IT heel technisch en droog is, maar het traineeship liet zien dat er veel meer bij komt kijken, zoals samenwerking en het oplossen van complexe problemen met mensen uit verschillende culturen.” Volgens Chigozie zit de echte impact van zijn werk in het sociale aspect: “Het is mensenwerk. Ik stem constant alles af met developers in Mumbai of managers in Eindhoven die thuis aan het werk zijn. We verbeteren processen die het werk voor iedereen makkelijker maken.”
Aan het werk
Na de bootcamp kwam hij in contact met verschillende bedrijven en kreeg hij een aanbod bij Rabobank. “Tijdens mijn sollicitatie was er meteen een klik. De organisatie stond open voor iemand zonder traditionele IT-achtergrond. Ze zagen potentie, en dat gaf mij het vertrouwen om deze kans te grijpen.”
Inmiddels werkt hij al bijna twee jaar als business analyst en heeft hij ontdekt hoe ver je kunt komen door een sprong in het diepe te wagen. “Door uit mijn comfortzone te stappen heb ik geleerd hoeveel potentie er in onverwachte keuzes kan zitten.”
Eentjes en nulletjes
Maar wat houdt het eigenlijk precies in? “Ik ben de schakel tussen developers en de business. Mijn rol is om technische wensen om te zetten in concrete acties.” Klinkt ingewikkeld? Volgens Chigozie is het juist verrassend menselijk werk: “Mensen denken vaak: data, eentjes, nulletjes – moeilijk. Maar het is allesbehalve dat. Het gaat om samenwerken en processen beter maken.”
Hoewel zijn creatieve achtergrond in design niet direct aansluit bij zijn huidige functie, ziet hij toch overeenkomsten. “Als designer leer je al hoe je wensen en eisen vertaalt naar een resultaat. Die ervaring gebruik ik nu nog steeds, alleen richt ik me nu meer op zakelijke en technische vraagstukken.”
De jongste
Als één van de jongste werknemers in zijn team brengt Chigozie een frisse energie met zich mee. “Ik leer veel van mijn oudere collega’s, omdat zij sommige dingen gewoon heel anders benaderen door hun jarenlange ervaring. Tegelijkertijd help ik hen met dingen die voor mijn generatie vanzelfsprekender zijn, zoals digitale tools.” Soms zorgt het grote leeftijdverschil ook voor uitdagingen. “Een echte persoonlijke klik heb ik niet met mijn collega’s, omdat mijn referentiekader anders is. Maar dat vind ik eigenlijk niet zo erg. En er zijn gelukkig genoeg andere initiatieven en events om collega’s van je leeftijd te ontmoeten.”
De combinatie van verschillende generaties en perspectieven vindt hij juist waardevol. “Het laat zien dat diversiteit niet alleen gaat over cultuur, maar ook over ervaring. Mijn collega’s helpen mij om op de lange termijn te denken, terwijl ik hen vaak aanmoedig om nieuwe dingen uit te proberen. Die balans werkt goed.”
Talking money
Waarom kiest Chigozie bewust voor loondienst? “Voor mij voelt het stabieler, zeker in een tijd waarin een woning krijgen best lastig kan zijn. Rabobank biedt veel zekerheid en ontwikkelingsmogelijkheden, zoals thuiswerken en opleidingen. Dat geeft mij de ruimte om te groeien, zowel in mijn werk als privé.”
Hij denkt er weleens aan om in de toekomst zelfstandig te ondernemen, maar voorlopig is loondienst voor hem de beste keuze. “Ik leer nu hoe een groot bedrijf werkt, wat waardevolle inzichten geeft voor als ik ooit mijn eigen onderneming wil starten.”
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Doorpakkers, een initiatief van Nederlandse bedrijven in samenwerking met VNO-NCW en is dé plek voor gesprekken over ondernemen, duurzaamheid, gelijkheid, betekenisvol werk en financiële zekerheid. LINDA.meiden gaat in gesprek met mensen die bij bedrijven werken, van klein tot groot, over thema’s die ons allemaal aangaan.
Meer verhalen lezen van andere Doorpakkers? Dat doe je hier.
Van dansvloer naar ziekenhuis: Charlotte (26) vond per ongeluk haar droombaanLees meer