We moeten het even over je navel hebben. Of je nu een innie of outie hebt, je moet ‘m regelmatig schoonmaken om een vieze geur of zelfs infecties weg te houden.
Hoe je dat het best én veiligst doet, leggen wij je uit.
Navel schoonmaken
We hebben uitgebreide skincareroutines, regelmatige everything showers, maar toch wordt er één stukje van het lichaam vaak overgeslagen in onze stappenplannen. Namelijk de navel. Voelt het overbodig om dit schoon te maken, omdat er vaak genoeg water langs stroomt? Guess again, het vereist een eigen cleaning routine. En als je je nu afvraagt waarom, hebben we nieuws: het niet goed schoonmaken en -houden van je navel kan leiden tot een vieze geur, huidirritaties en zelfs infecties.
Dermatoloog Dr. Susan Bard (via: Teen Vogue) vertelt: ‘De navel is een afgesloten gebied waar de huid op de huid rust, waardoor een donkere, vochtige omgeving ontstaat waarin bacteriën en gisten zich kunnen voortplanten. En als ze niet goed worden onderhouden, kunnen ze een beerput voor microben worden.’ Het niet goed schoonhouden van je navel kan leiden tot dermatitis (ontsteking aan de huid), dermatose (ontsteking of irritatie aan de huid), navelstenen en afscheiding die gepaard gaat met een vieze geur, roodheid of pijn. Genoeg redenen om het schoon te houden, dus.
Het schoonmaken van de navel, mét of zonder piercing, moet één tot twee keer per week op de planning staan. Tenzij er een reden is om dit vaker te doen, denk aan een van de bovenstaande complicaties. Nu is alleen de grote vraag: hoe doe je dit dan? Laten we beginnen met niet te vaak én niet te hard schrobben. En ook niet met iets wat groter is dan de opening van je navel, oftewel je vinger.
Als je een innie navel hebt (eentje die naar binnen gaat), kun je het best onder de douche aan de slag met een wattenstaafje, warm water en milde zeep. Zo kun je het best tussen alle vouwen van de huid komen en het opgebouwde vuil verwijderen. Let op dat je niet hard in je navel prikt of wild heen en weer wrijft met het wattenstaafje, dit kan namelijk weer leiden tot huidirritaties en -infecties. Vergeet na het schoonmaken niet om de milde zeep uit je navel te spoelen, dit kun je ook doen door een schoon wattenstaafje nat te maken en nogmaals door je navel te halen. Het belangrijkste: maak de huid daarna droog met een wattenstaafje of washandje. Zo voorkom je dat er een vochtige omgeving ontstaat in de navel, die weer tot de groei van schimmels of bacteriën kunnen leiden.
Voor wie een outie navel heeft (eentje die naar buiten gaat), is de schoonmaakroutine iets makkelijker. Wat je nodig hebt is een spons of washandje, milde zeep en wat water. Zorg ervoor dat je de huid van je navel (en eromheen) voorzichtig schoonmaakt terwijl je onder de douche staat. Als jouw outie delen heeft waarbij de huid over elkaar heen valt, kun je net als innie-mensen aan de slag met een wattenstaafje. Na het wassen spoel je je navel af en check je of er geen zeep of andere restjes zijn achtergebleven. Vergeet je navel niet af te drogen en in te smeren met een dunne laag crème; dit houdt de huid soepel en zacht.
Navelpiercing? Opgelet!
Als je een navelpiercing hebt, is het goed om de piercing zelf regelmatig schoon te maken. Doe je dit niet, dan stel je jezelf bloot aan een hoop serieuze infecties waaronder hepatitis en tetanus. Rustig maar, het schoonmaken van je gepiercte navel is één extra stap, maar geen moeilijke.
Maak een kopje zoutwater, door een kwart theelepel zeezout (belangrijk) in warm water te doen. Meng het geheel tot het zout is opgelost en was je navel hiermee. Als je je navel onlangs gepierd hebt, vraag dan aan de piercer hoe je ‘m het best schoonhoudt.