Niet één, maar twee keer ongewenst zwanger: het overkwam de 26-jarige Meggie. Met support van vriend Jelle (32) liet ze twee keer een zwangerschap afbreken.
Nu wil ze het taboe dat rondom abortus heerst doorbreken.
Niet één, maar twee keer ongewenst zwanger: het overkwam de 26-jarige Meggie. Met support van vriend Jelle (32) liet ze twee keer een zwangerschap afbreken.
Nu wil ze het taboe dat rondom abortus heerst doorbreken.
Zo’n vijf jaar geleden ontmoet Meggie haar vriend Jelle via een datingapp. “Toen we elkaar leerden kennen hebben we een tijd gedatet, maar Jelle moest voor zijn werk een tijd naar Zwitserland. Toen hij terugkwam kregen we een relatie en gingen we na twee maanden samenwonen”, vertelt Meggie. Een maand later wordt Meggie voor het eerst zwanger.
Al twee jaar gebruikt ze de LadyComp. Dat is een apparaat dat jouw menstruatiecyclus meet aan de hand van je temperatuur. Dit meet je iedere ochtend op. “Ik was erg secuur met het meten van mijn temperatuur. Het apparaat geeft altijd wel wat speling in je vruchtbare dagen, waardoor het nóg onwaarschijnlijker is om zwanger te worden. Op een gegeven moment merkte ik dat ik veel last had van mijn borsten en besloot ik een zwangerschapstest te doen, waaruit bleek dat ik zwanger was.”
Omdat een abortuspil haar niet prettig lijkt, kiest ze voor een curettage. “Op het moment van de abortus was ik zeven weken zwanger. Ik studeerde nog en wilde mijn kinderen dezelfde opvoeding geven die ik ook heb gehad. En dat konden mijn vriend en ik op dat moment niet bieden. Omdat onze liefde zo sterk is, konden we op dat moment tegen elkaar zeggen dat dit niet het juiste moment was, maar dat dat moment later nog wel zou komen.”
Voordat de abortus plaatsvindt, heeft Meggie een gesprek met een medewerker van de abortuskliniek over anticonceptie. “Ze keken echt naar wat bij mij zou passen. Uiteindelijk zijn we uitgekomen bij een anticonceptiepil die goed aansloot op mijn wensen. De abortus zelf heb ik goed ervaren; het is niet prettig maar ik had hooguit een kwartier pijn. Daarna voelde het alsof ik erg menstrueerde.”
Afgelopen januari, twee jaar later wordt Meggie voor de tweede keer zwanger. “Ik slikte de pil, maar was hem één keer vergeten. Omdat ik de dag daarvoor seks had gehad heb ik direct een morning after pil geslikt. Toen ik anderhalve week daarna nog steeds niet ongesteld werd dacht ik: ‘Dit ga je niet menen’. Toen bleek dat ik weer zwanger was, waren mijn vriend en ik compleet in shock.”
“Al anderhalf jaar waren we bezig met een intensieve verbouwing van ons koophuis. Toen we negen maanden verder rekenden zou dat net de tijd zijn waarin je weer kan investeren in je relatie, en in elkaar. Een kind erbij werd teveel.” Dit keer ondergaat Meggie een abortus wanneer ze vijf weken zwanger is. “Het was middenin de corona pandemie, dus mijn vriend mocht niet mee. Ik dacht: ‘Er zijn ook mensen nu aan het bevallen, waar de man wel bij mag zijn. Dit is ook iets groots’. Mijn vriend heeft vijf uur lang in de auto voor de kliniek gewacht.”
Spanje komt met nieuwe wetten voor abortus, menstruatieverlof en genderzelfbeschikkingLees meerIn dezelfde maand dat Meggie haar tweede abortus ondergaat, krijgen een aantal mensen om haar heen een kind. “Doordat er zoveel baby’s om me heen waren, was dat best confronterend. Daardoor was die tweede abortus mentaal zwaarder dan de eerste. Ik had het niet zonder mijn vriend kunnen doen, hij heeft mij altijd bijgestaan. Naast dat het voor mij moeilijk was, is het voor een man ook niet makkelijk.”
“Ik las weleens blogs over abortus. Dan zag ik reacties als: ‘Wat egoïstisch dat je voor jezelf kiest’. Ik kijk daar heel anders naar. Ik vind het nog veel erger als een toekomstig kind de dupe wordt van een zwangerschap die op het verkeerde moment kwam.”
Meggie vindt het belangrijk om hierover te praten, omdat ze merkt dat er nog een groot taboe heerst rondom abortus. “In de kliniek vertelde een medewerkster dat één op de drie zwangerschappen eindigt in een abortus. Hoe kan het dan dat ik hier in mijn omgeving zo weinig over hoor? Ik vind dat er meer positieve verhalen naar buiten mogen komen daarover. Ik hoop dat ik andere vrouwen hiermee kan helpen. Het kan zijn dat je dromen of doelen hebt, die je wil najagen voordat je een kind krijgt. En dat mag je, als je dat wil, zeker doen.”
Lize Korpershoek schrijft openhartige column over haar abortus: 'Sorry, ik ben nog niet klaar voor jou'Lees meer