Na een hartstochtelijke vrijparty zonder (óf met gescheurd) condoom is het verstandig je te laten testen op soa’s. Maar waar kun je terecht?
De agenda’s van de GGD’s zitten overvol, dus hoe kun je je nu veilig en anoniem laten testen? Nou, zo dus.
Testen
Vanwege het veelvuldig testen voor het coronavirus, kun je minder makkelijk terecht bij de GGD om je te laten testen op een seksueel overdraagbare aandoening. Maar het is wél heel belangrijk om je te laten testen als je wisselende sekspartners hebt waar je onveilige sex mee hebt. Het advies is om dit minstens elk half jaar te laten doen.
Allereerst is het goed om te weten in welke gevallen jij je moet laten testen op een soa. Als je onveilige seks hebt gehad en niet zeker weet of je besmet zou kunnen zijn, is het altijd verstandig om dit te doen. Oók als je geen klachten hebt. Een soa kan namelijk erg schadelijk zijn als deze niet op tijd behandeld wordt. Chlamydia en gonorroe kunnen bijvoorbeeld onvruchtbaarheid veroorzaken.
Check
Via Soa Aids Nederland kun je een online soa-check doen om te weten of je een soa-test zou moeten doen. Komt er uit de test dat jij je moet laten testen? Dan kun je in eerste instantie het beste terecht bij jouw huisarts of bij de GGD.
Kosten
Het laten testen bij de huisarts kan geld kosten. De afspraak is gratis, maar de kosten van een soa-test kunnen van het eigen risico af gaan. Hoeveel dat is, kan variëren. Het hangt er vanaf op welke en op hoeveel soa’s je moet testen. Laat je je bijvoorbeeld alleen testen op chlamydia, dan kost dat ongeveer veertig euro. Bij meer testen kan dat tweehonderd worden.
Bij de GGD kun je tot je 25e gratis terecht voor een test. Daarnaast kun je je daar laten testen als je klachten hebt die kunnen passen bij een soa, je gewaarschuwd bent voor een soa, je een man bent en sex hebt met mannen, je sekswerker bent of betaalde sex hebt. Ook kun je je daar laten testen als je uit een land komt waar soa’s veel voorkomen of sex hebt met iemand die daar vandaan komt. Dit is vooral in Azië, Afrika, delen van Zuid en Midden-Amerika, Oost-Europa en Rusland.
Thuis testen
Wil je of kun je niet naar de huisarts of GGD toe? Dan kun je een thuistest doen. Een goedkope test van de drogist die direct een uitslag geeft lijkt dan een goede optie, maar is volgens Soa Aids Nederland niet betrouwbaar. Zij adviseren je een thuistest de bestellen waarvan de resultaten getest worden in een lab. De uitslag krijg je na een paar dagen. Deze tests zijn wat prijziger dan die van de drogist, maar geven je wel een betrouwbare uitslag en soms zit er in dat bedrag ook meteen een behandeling als je positief wordt getest.
De sites waar je volgens Soa Aids Nederland hebt beste terecht kunt zijn de volgende:
Soapoli-online.nl
Soa-zelftesten op alle soa’s en de hiv-zelftest worden thuisgestuurd. Soa-behandeling wordt ook aangeboden.
Soastudentarts.nl
Soa-zelftesten op chlamydia en gonorroe worden thuisgestuurd. Niet alleen voor studenten. Soa-behandeling wordt ook aangeboden.
Testalize.me
Soa-zelftesten op chlamydia en gonorroe worden thuisgestuurd. Soa-behandeling wordt ook aangeboden.
Directlab Online
Soa-zelftesten op chlamydia en gonorroe worden thuisgestuurd. Voor testen op hiv, hepatitis B of syfilis alleen bloedafname in Midden-Nederland en Oost-Nederland. Soa-behandeling alleen bij eigen huisarts.
Hiv
Wil je je laten testen op hiv? Deze test kun je bij sommige apotheken kopen. Ook online zijn ze te bestellen. Onder andere bij Soapoli-online.nl. Zo’n test kun je zelf doen. Na vijftien minuten heb je de uitslag.
Nadelen thuistest
Het nadeel van een thuistest is wel dat je niet zeker weet op welke soa je moet testen en op welke plek in je lichaam je de test moet doen. Een soa kan namelijk ook in je keel of anus zitten. Het wordt daarom altijd geadviseerd om, als dit mogelijk is, de test bij de huisarts of GGD te laten uitvoeren.