Dat het thema ‘Stop straatintimidatie’ niet uit de lucht komt vallen, blijkt wel uit de online enquête die 1367 LINDA.Meiden-volgers hebben ingevuld. Zo heeft 89% van de deelnemers ooit fysieke of verbale intimidatie meegemaakt op straat.
LINDA.meiden vroeg naar jullie ervaringen met straatintimidatie: 'Ik doe áltijd alsof ik telefoneer'
De helft van de gevallen vond het afgelopen jaar plaats.
Op straat in het donker
Aan het onderzoek deden vrouwen tussen de 15 en 30 jaar mee. Een flinke meerderheid – bijna zestig procent – voelt zich soms onveilig op straat. Als het donker is, wordt dat gevoel vaak nóg sterker: 46% van de ondervraagden geeft het ‘veiligheidsgevoel’ dan een vijf of lager. Op een schaal van 10 geven vrouwen gemiddeld een magere 5.6 voor hun gevoel van veiligheid. Van de deelnemers kiest 55% vaak tot altijd een andere route als de avond valt.
Een merendeel van de vrouwen bereidt een rit door het donker vaak voor: 86% van de respondenten neemt voorzorgsmaatregelen als ze in het donker alleen over straat gaat. Dat kan variëren van het delen van je locatie met een vriendin of familielid (51%) tot het vasthouden van sleutels om mee uit te kunnen halen (33%).
Toeteren en nafluiten
Ook nafluiten gebeurt regelmatig. Zo’n 87% van de respondenten maakt het weleens mee, en 72% beschouwt dat als vervelend. Toeteren komt bijna net zo vaak voor (80%), maar wordt nét iets minder onprettig beschouwd. Van de respondenten vindt 67% die handeling niet fijn.
Van alle vormen van intimidatie komen ongewenste opmerkingen het vaakst voor (81%), gevolgd door ongewenst meelopen (47%) en ongewenste aanrakingen (24%). In totaal heeft 89% van de respondenten ooit fysieke of verbale intimidatie of agressie op straat meegemaakt. Uit de cijfers blijkt dat er geen opvallend verschil zit tussen het veiligheidscijfer van vrouwen die in een dorp of stad wonen.
Meisje in Midden-Drenthe 's nachts achtervolgd door drone: 'Dit gaat verder dan intimidatie'Lees meerSteevast telefoneren
Ook deelden verschillende lezeressen hun persoonlijke ervaringen met straatintimidatie. Zo vertelt een lezeres dat ze ooit op twintig meter afstand van haar huis in elkaar is geslagen door een onbekende man. “Hij begon op me in te slaan met een stuk hout. Mijn hele colbert was gescheurd, ik zat onder het bloed.” Ze is ’s nachts nog steeds bang: “Ik doe altijd alsof ik telefoneer via mijn headset. Ik wil me niet bang laten maken, maar dat bén ik wel.”
Een andere jonge vrouw kampt met ernstig ondergewicht vanwege een eetstoornis, en wordt om die reden vaak nageroepen. “‘Kijk hoe eng!’ of ‘Eet eens wat!’ hoor ik regelmatig. Het geeft me een onveilig gevoel. Ik word als het ware nog kwetsbaarder gemaakt dan ik al ben. Voor mensen met verkeerde intenties ben ik een makkelijk doelwit. Ik heb continu het gevoel dat mensen me zomaar pijn kunnen doen.”
‘Ik schrok me dood’
Een 14-jarige scholier is ook niet onbekend met straatintimidatie. “Ik word nageroepen door jongens én volwassen mannen. Laatst ging een man op een scooter vlak naast me rijden, toeterde keihard en stak zijn tong uit. Wellicht had het iets met mijn croptop te maken, maar dat zou geen reden moeten zijn om je zo te gedragen.” Een andere lezeres werd op haar beurt door een scooterende man op haar kont geslagen: “Ik schrok me dood, en heb er ook nog een flinke blauwe plek aan over gehouden.”
Een Albert Heijn-werkneemster kijkt altijd op tegen werken tot sluitingstijd. “Er staan standaard groepjes jongens buiten, waar ik negen van de tien keer door nageroepen word. Als ik met een fles wijn naar buiten loop, hoor ik standaard: ‘Zo, ga jij die fles helemaal in je eentje opdrinken?'”. Een andere vrouw had ooit een vervelende ervaring na een nachtdienst. “Bij de metro werd ik eerst door een man gevolgd, en daarna vastgepakt. Gelukkig rende hij weg toen er een stel de hoek om kwam. Sindsdien loop ik nooit meer alleen over straat.”
Rokaya is klaar met straatintimidatie: 'Ik ben in 2022 al achtervolgd en lastiggevallen'Lees meer