Wanneer iemand zich geen man én geen vrouw voelt, óf de transitie van vrouwelijk naar mannelijk lichaam doormaakt, kan ‘chest binding’ een uitkomst zijn.
Kik (24) is non-binair en gebruikt nu zo’n drie jaar een binder.
Wanneer iemand zich geen man én geen vrouw voelt, óf de transitie van vrouwelijk naar mannelijk lichaam doormaakt, kan ‘chest binding’ een uitkomst zijn.
Kik (24) is non-binair en gebruikt nu zo’n drie jaar een binder.
‘Chest binding’ is het afbinden van de borstkas om er ‘mannelijker’ uit te zien (wanneer een transman bijvoorbeeld in transitie is) of om als non-binair persoon de vormen van het vrouwelijk lichaam af te vlakken.
“Ik heb mezelf nooit echt thuisgevoeld in een vrouwelijk lichaam, maar voelde me ook geen man”, vertelt Kik. “Uiteindelijk voel ik me het best bij de benaming non-binair. Dit is eigenlijk alles wat tussen man en vrouw in zit, al maakt het me uiteindelijk niet uit wat ik ben. Ik ben gewoon mezelf.”
“Daarbij kwam wel dat ik een soort disassociatie kreeg bij mijn lichaam. Ik vond het niet fijn hoe mijn borstkas eruitzag. Ik heb veel vrienden die trans zijn en gebruikmaken van binders. Ik heb er één van een vriend geleend en toen ik ‘m aanhad, merkte ik dat mijn lichaam eindelijk paste bij hoe ik me voelde.”
Lees je dit en denk je: ik herken me in dit verhaal en zou ook graag willen beginnen met ‘chest binding’? Dan heeft Kik een aantal tips voor je.
“Mijn advies is: koop een binder. Er zijn veel mensen die beginnen met het afbinden met andere materialen, zoals ducttape of verband. Maar als je dit te strak doet, kan het heel slecht zijn voor je longen en ribben. Doe research naar bedrijven die speciale binders maken, want die zijn zo ontworpen, dat ze zo min mogelijk druk geven.”
“Wil je toch nog geen binder gebruiken? Sporttape en verband zijn een no go. Als mensen tape willen gebruiken is trans-tape een goede optie, omdat dat meerekt met je ademhaling en daar specifiek voor gemaakt is.”
Lees ook
Taya’s dochter is geboren in verkeerde lichaam: ‘Ze wilde niet de jongen in de jurk zijn’
“Daarnaast is het belangrijk om in gedachten te houden dat de borstkas van een cis-man ook niet helemaal plat is. Probeer daarom niet te streven naar een volledig plat lichaam als jouw lichaam daar niet op gebouwd is. Je kunt wel drie binders dragen en helemaal plat zijn, maar dat is gewoon niet goed voor je lijf.”
“Koop je binder ook niet te klein. Nogmaals, je drukt je lichaam plat en dat is niet bijzonder goed voor je. Ook wordt aangeraden om binders niet langer dat acht uur per dag te dragen en er vooral niet mee te sporten of slapen. Om dezelfde reden. Er zijn overigens wel speciale sportbinders en zwembinders.”
“Wat leuk is voor mensen die geen binder kunnen betalen, omdat ze vrij prijzig zijn, is dat in veel gevallen binders worden doorgegeven als de maat niet meer goed is of wanneer iemand een operatie heeft gehad. Het is een sterke community.”
“En als laatste: als je ervan overtuigd bent dat je voor de rest van je leven plat wilt zijn, dan kun je er over nadenken om de stap te zetten naar een verkleining. Als je een bepaald BMI hebt in combinatie met een bepaalde cupmaat, kan het in veel gevallen volledig vergoed worden. Bij het genderteam van het VuMC hoef je zelfs niet eens een bepaalde cupmaat te hebben. Als genderdysforie bij jou wordt vastgesteld, wordt vrijwel alles vergoed, van hormonen tot operaties.”
Wil je graag een binder aanschaffen, maar weet je niet goed waar je moet zoeken? Dit zijn drie bedrijven die ze verkopen:
– UNTAG: dit bedrijf zit in Nederland, heeft de mogelijkheid tot passen én heeft onderkleding voor transvrouwen.
– Alpha Shapewear: zit in Nederland en heeft de mogelijkheid om binders op maat te maken.
– GC2B: zit niet in Nederland maar heeft wel een webshop.