Op 1 juli vieren we Keti Koti, oftewel de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen. Het feest is vooralsnog geen nationale feestdag.
Wat is er voor nodig dit wél voor elkaar te krijgen?
Keti Koti
1 juli 1863 is de geschiedenis in gegaan als de dag waarop Nederland de slavernij afschafte. Hiermee werden ruim 45.000 slaven vrije mensen. Om het slavernijverleden van Suriname en de Nederlandse Antillen te herdenken en de vrijheid te vieren, is de terugkerende feestdag Keti Koti (‘verbroken ketenen’) in het leven geroepen.
Ieder jaar viert al een grote groep mensen deze feestdag in Nederland, maar ondanks dat is het nog niet net als Bevrijdingsdag een nationale feestdag. Daar moet verandering in komen vinden de Black Archives, organisatie Nederland Wordt Beter en radiozender FunX. Met een petitie willen ze laten zien dat de officiële uitroeping van 1 juli als nationale feestdag van nationaal belang is. Maar is het verzamelen van handtekening wel genoeg?
Nederland telt elf nationale feestdagen, waaronder een aantal Christelijke feestdagen, Nieuwjaarsdag, Bevrijdingsdag en Koningsdag. Helaas is de petitie van de organisaties om Keti Koti op die lijst te krijgen is nog niet voldoende.
Een burgerinitiatief moet met een petitie minimaal 40.000 handtekeningen verzamelen om bij de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven terecht te komen. Zij bepalen aan de hand van opgestelde voorwaarden of het voorstel voldoet aan de eisen en op de agenda van de Tweede Kamer wordt geplaatst. Het aannemen van een agendapunt betekent slechts dat het door de kamerleden besproken moet worden. Na een inhoudelijke discussie volgt een stemronde. Als het merendeel van de kamer tegen stemt, wordt het voorstel alsnog van tafel geveegd.
Om een nationale feestdag toe te wijzen, moeten de Eerste Kamer, Tweede Kamer en regering in overeenstemming zijn dat de verandering van nationaal belang is. En dat begint bij het erkennen van het veroorzaakte leed. Daarnaast moeten zij verantwoordelijkheid nemen voor de rol die Nederland heeft gespeeld in deze gedeelde geschiedenis.
Waar het op neerkomt is dat een nationale feestdag aanvragen enige moeite kost, maar met genoeg belang kan Keti Koti relatief snel aan de lijst toegevoegd kan worden.
Wij zijn benieuwd of de huidige petitie het verschil maakt. Ben je voorstander van Keti Koti als nationale feestdag? Laat je stem horen en teken hier de petitie.