Het komt steeds vaker voor dat jongeren een torenhoge schuld opbouwen en niet weten hoe ze dit moeten aflossen. Een zorgwekkende trend. Maar niet getreurd, want met een goed plan is zelfs de hoogste schuld af te lossen.
Minder stress, meer geld: 6 x zó werk je je schulden het snelst weg
Wij zetten samen met budgetcoach Danitia Brewster van Budget met Danie een aantal praktische tips op een rijtje om dat hoge bedrag weg te werken.
Zorgwekkend trend van jongeren met schulden
Het komt steeds vaker voor dat jongeren een schuld opbouwen na het afsluiten van abonnementen voor bijvoorbeeld een telefoon, sportschool of andere zaken. En laten we de studieschuld bij DUO niet vergeten. Volgens het Nibud wonen er in Nederland ruim 400.000 jongeren (18 to 26 jaar) die kampen met ernstige betalingsproblemen.
Vanessa Vijn, beleidsadviseur bij Stichting BKR zegt: “Jongeren zijn financieel kwetsbaar. Ze hebben minder vermogen opgebouwd en daardoor een kleinere buffer dan andere leeftijdsgroepen. Ook hebben ze vaak flexibeler werk. Als hun inkomen wegvalt door bijvoorbeeld ontslag of een relatiebreuk, moeten vasten lasten wel gewoon betaald worden. En die kunnen ze niet opvangen met een buffer. Bovendien hebben veel van hen een flinke studieschuld.”
Het hebben van schulden op jonge leeftijd kan leiden tot financiële problemen later in het leven, bijvoorbeeld bij het aanvragen van een hypotheek of andere aanvragen waarbij een bank diep in het financiële verleden van een klant duikt. “Vaak is dit het gevolg van missende financiële opvoeding of het gebrek aan bewustwording van de uitgaven,” zegt budgetcoach Danitia Brewster. “Maar dat kan je altijd nog leren.”
Emma (28) heeft een studieschuld van €73.000: 'We zijn verkeerd voorgelicht'Lees meer
Praktische tips
Heb je inmiddels te maken met een schuld, dan is het zaak dit zo snel mogelijk weg te werken. Al is dat vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Samen met Danitia zetten wij zes praktische tips op een rijtje hoe je het best geld kan besparen én dus je schuld weg kunt werken.
- Houd je uitgaven bij in een overzicht. Dit geldt niet alleen voor je vaste lasten als huur, boodschappen en zorgverzekering. Maar ook voor je variabele uitgaven. Dat dagelijkse kopje koffie tikt redelijk aan op week-, maand- en jaarbasis. Het is misschien niet leuk, maar als je dit op een rijtje zet kan je een patroon ontdekken en kosten snijden. Trakteer jezelf dan eens per week op een kopje koffie en doe de rest van het geld in een apart potje. Aan het eind van de maand (of het jaar) heb je meer geld over dan je had verwacht en ben je dus een stuk dichterbij het aflossen van je schuld. Daarnaast is het ook goed om je vaste abonnementen onder de loep te nemen. YouTube-video’s bekijken zonder reclames is een luxe, en je overleeft het ook als je die extra vijf seconden moet toevoegen aan je social media-momentje. Oh en steun je graag goede doelen, doe dat dan op het moment dat je meer bewegingsvrijheid hebt in je financiën. Nu is daar niet het moment voor, dus wees je daar bewust van.
- Bedenk een side hussle. Je bent er vast goed in en daar willen anderen je geheid voor betalen. Denk bijvoorbeeld aan het bakken van bananenbrood, laptops opnieuw programmeren of sieraden maken. Hier kan je extra geld mee binnenhalen. En als student mag je jaarlijks tot 8.732 euro belastingvrij bijverdienen. Doe er je voordeel mee.
- Bepaal je wants en needs. Zeker op het moment dat je het hoofd amper boven water kan houden. Het is fijn om een nieuwe spijkerbroek te hebben, maar als je nog een stapel broeken in je kast hebt liggen, heb je het niet écht nodig. Als je je uitgaven in deze twee categorieën giet, kan je prioriteiten stellen.
- Verminder je impulsaankopen (als je daar gevoelig voor bent). Verwijder de apps die je continu push-meldingen sturen met aanbiedingen. En zeg de abonnementen op nieuwsbrieven op die je het liefst naar de site willen lokken met een grote sale. Maar ook bij het doen van boodschappen ligt het kopen van een extra reep of bonusaanbieding op de loer. Verminder dus je tripjes naar de supermarkt, ga met een vast budget én boodschappenlijstje naar binnen. Dit voorkomt dat je met een volle boodschappentas vol snacks weer naar buiten loopt.
- Koken kan goedkoper. Nu we het toch over eten hebben, dagelijks koken kost een rib uit je lijf. Denk na hoe je dit kan minimaliseren door bijvoorbeeld voor meerdere dagen met dezelfde ingrediënten te koken. Tover ook eens in de zoveel tijd je potjes uit de voorraadkast. En vries je kliekjes in. Na een lange werkdag kan deze “gratis” maaltijd goed van pas komen.
- Stel realistische financiële doelen. Met de nadruk op realistisch. Door kortetermijndoelen te stellen kan je jezelf al gelukkig stemmen. Maar wees er bewust van dat je door een bedrag van 50 euro per maand weg te zetten, het er niet in zit dat je over een halfjaar een gloednieuwe terreinwagen kan kopen.
Heb je meer vragen of wil je meer weten over budgetteren, geld besparen en schulden afbetalen, dan kan je altijd terecht bij Budget met Danie.
Dit artikel verscheen eerder op LINDA.meiden.
Dít zijn de redenen dat Klarna een account blokkeert (en zó kun je de blokkade laten opheffen)Lees meer