Dat je geen jarenlange ervaring hoeft te hebben om iets moois te creëren, bewijst Ewy Grigoriou dubbel en dwars. Ze is pas 21 jaar, maar runt hartje pandemie wél mooi haar eigen restaurant.
Ewy (21) runt in coronatijd haar eigen restaurant: 'De pornstar martini's to go zijn een hit'
Dat zorgt soms voor een uitdaging of twee, maar voor de jonge ondernemer is creativiteit nooit ver weg.
Utrechts restaurant
Ewy werd op dertienjarige leeftijd al stapelverliefd op de horeca. Haar familie bezit sinds 1980 een pand in het centrum van Utrecht, waar tot drie jaar geleden nog een Grieks restaurant in zat. “Door de familiezaak ben ik praktisch opgegroeid in het restaurant. Als derde generatie stak ik al vroeg mijn handen uit de mouwen, en begon ik gewoonweg met glazen wassen achter de bar.”
In 2018 wil haar vader het roer omgooien: hij is klaar met de horeca en overweegt het pand te verkopen. Ewy ziet haar kans schoon, en werpt het idee van een compleet nieuw horecaconcept op. “De Griekse insteek voelde wat gedateerd. Ik dacht: waarom maken we niet de switch naar een frisser, jonger concept? Ik wilde graag mee gaan met de tijd, en bijdragen aan het moderniseren van de stad.”
Sprong in het diepe
Haar vader stemt in met de verbouwing. In 2018 wordt restaurant Jack Rabbit geboren, waar Ewy al gauw de leiding krijgt. “Mijn vader stapte er kort na de heropening uit. Ik besloot mezelf in het diepe te gooien en school aan de kant te zetten voor deze kans. Dat ging er in het begin best stressvol aan toe. Normaal volg je een opleiding voor zo’n functie, en doe je ervaring op in meerdere restaurants.”
Lees ook
Zo gaat ’t eraan toe als je girlboss bent: het leven van ondernemer Nina Pierson
Aan genoeg uitdaging dan ook geen gebrek. “Het opleiden van oudere mensen vond ik misschien nog wel het meest lastig. Zit je daar, als 21-jarige, een sollicitatiegesprek met iemand van 30 te voeren. Je wordt in één klap volwassen, of je nou wil of niet. Ik heb er juist ook veel respect mee verdiend. Mensen vinden het toch knap hoe je zoiets klaarspeelt.”
Cocktails to go
Het woord FOMO is Ewy ondertussen niet onbekend. “Mijn vrienden zijn even oud als ik, en gaan een stuk vaker op stap. Als ik uit eten ben en word opgebeld omdat het druk is, sta ik op en ga ik weg. Werk is voor mij mijn nummer één, waardoor je nooit echt vrij bent.”
Tóch staan de zeilen er nu heel anders voor door de pandemie. Het restaurant is al een tijdje dicht, en Jack Rabbit focust zich nu bovenal op bezorgen en afhalen. “Ik vind het belangrijk om daarbij zo creatief mogelijk te blijven. We zijn normaal een all day restaurant, waarbij je zowel voor ontbijt als cocktails terecht kunt. Omdat we stiekem wel een beetje bekend staan om onze cocktails, haal je pornstar martini’s gewoon bij ons af. Ook verse negroni’s en espresso martini’s kun je oppikken in een flesje.”
Vertrouwen
Ewy hoopt dan ook dat jonge mensen niet ontmoedigd raken om te ondernemen. “Mensen geloven vaak niet dat je op jonge leeftijd iets moois kunt creëren. Toch denk ik daar anders over: als je vertrouwen hebt in je eigen idee, kan dat áltijd werken. Mijn omgeving bleef ook lang in mijn leeftijd ‘hangen’, waardoor ik juist extra gemotiveerd raakte. Als je creatief genoeg bent, maakt dat geboortejaar geen zak uit.”