Jolene (30) en haar vriendengroep besloten na jaren helemaal te stoppen met verjaardags-Tikkies en het geld dat ze normaal aan cadeaus zouden uitgeven, op te sparen.
Nu gaan de dertien meiden elk jaar in oktober op reis van dat gespaarde geld.
Jolene (30) en haar vriendengroep besloten na jaren helemaal te stoppen met verjaardags-Tikkies en het geld dat ze normaal aan cadeaus zouden uitgeven, op te sparen.
Nu gaan de dertien meiden elk jaar in oktober op reis van dat gespaarde geld.
Als Jolene op 4-jarige leeftijd in de poppenhoek een klasgenootje tegenkomt, is dat het begin van een levenslange vriendschap. In de jaren daarna komen er meer vriendinnen bij en de groep breidt zich uit op de hockeyclub en de middelbare school. Uiteindelijk blijven er dertien puberende meiden over. In die tijd noemen ze zichzelf stiekem ‘De Talentjes’ en zo noemen ze zichzelf na al die jaren nog steeds.
Wanneer de kleine meisjes groot worden en de pubers in studenten veranderen, zien ze elkaar minder vaak. “We spraken elkaar wel veel, hielden filmavondjes en gingen vaak samen naar het terras. We wonen alleen niet allemaal in Amsterdam, waardoor we vaak niet met de hele groep kunnen afspreken. Daarom doen we ons best om elkaar tijdens feestdagen met de hele groep te kunnen zien.”
Omdat de groep in die tijd zo weinig bij elkaar is, worden verjaardagen groots gevierd. Hier gebruiken de meiden niet alleen worst en kaasblokjes voor, maar ook een groot groepscadeau waar iedereen geld voor inlegt. “Voor elke verjaardag gaven we per persoon 15 euro, waar we een groot groepscadeau van kochten. Maar toen we dit een tijdje deden, beseften we hoeveel geld er per jaar opging aan die cadeautjes.”
Daarom pakken ze het in 2019 helemaal anders aan. De dure verjaardagscadeaus worden afgeschaft en ingeruild voor een spaarpot, waar iedereen bij elke verjaardag 15 euro in stopt. Van dit geld gaan de meiden elk jaar in oktober op reis. “We wilden een weekendje weggaan, omdat we elkaar niet zoveel meer spraken. Het plan was om lekker uit eten te gaan en samen in een groot huis te slapen.”
In 2019 vertrekt de groep naar Praag. Daar hebben ze de tijd van hun leven en merken ze al snel dat dit concept voor herhaling vatbaar is. De jaren daarop worden Rome, Lille en Bremen ook bezocht. Tijdens de coronaperiode gaat de groep niet op reis, maar uit eten in Amsterdam. Omdat het lastig is om met een groep van dertien personen een weekend vakantie in te plannen, hebben de meiden zich in groepjes van vier verdeeld. Elk jaar zijn er vier anderen verantwoordelijk voor de reis. “Zij organiseren eigenlijk alles. Er moeten namelijk een goed verblijf, zitplekken in de trein, activiteiten en restaurants geregeld worden.”
Verrassingen zijn niets voor Jolene en daarom vindt zij het fijn om zelf de reis te kunnen organiseren. Ze heeft al twee keer de mogelijkheid gekregen om dit te doen en ondanks de stress die het met zich meebrengt, geniet ze er toch van. “Ik vind het heel leuk om te doen, maar je hebt ontzettend veel verantwoordelijkheid. Als er iets misgaat, moet je ineens iets nieuws regelen voor dertien personen. Dat speelt altijd in mijn achterhoofd, ook al is er tot nu toe nog nooit iets fout gegaan”, lacht Jolene.
5 x dit zijn de populairste stedentrips voor komend jaarLees meerMet ingepakte koffers en een hoop enthousiasme vertrekken de meiden elk jaar in oktober naar een willekeurige stad. In 2019 gaat de groep nog graag met het vliegtuig, maar nu kiezen ze liever voor de trein – een stuk duurzamer. “Wij zouden nu nooit zomaar het vliegtuig pakken voor één nacht, want met de trein zit je ook snel in heel leuke steden.”
Het doel van de stedentrip is in korte tijd zoveel mogelijk van de stad te kunnen zien. Dit doen de meiden door middel van spelletjes, activiteiten en natuurlijk door veel door de stad te wandelen. “We zijn echt de hele dag bezig. In de ochtend staan we met zijn allen om tien uur beneden en we zijn pas ’s avonds laat weer thuis om gelijk het bed in te duiken”, vertelt Jolene. Voor haar is dit ook een reden om minder aandacht te besteden aan het uitgaansleven. “Ik wil niet tot half vijf ’s nachts doorgaan en de volgende middag met een kater wakker worden.”
Een weekend weggaan van verjaardagsgeld is nog niet origineel genoeg voor de dertigers, want elk jaar wordt er ook nog een cultureel spel gespeeld. Dit spel wordt door de organisatie bedacht, die haar creativiteit hier volledig in kwijt kan. Het spel, waar samenwerken ontzettend belangrijk is, is een jaarlijkse traditie waar de meiden gek op zijn.
“In Praag speelden we Crazy 88, een fotospelletje waar wij Crazy 13 van hebben gemaakt. We werden in twee teams verdeeld en moesten de stad in om dertien foto’s van verschillende plekken uit de stad te maken”, blikt Jolene terug. In Rome werd er een fietstocht met opdrachten georganiseerd en in Bremen een culturele quiz waar de winnaar een prijs voor kreeg.
Elk jaar legt Jolene de stedentrip vast op camera en deelt ze een compilatie van haar avontuur op Tiktok. De reacties op deze video’s zijn bijna allemaal positief. Het originele concept inspireert namelijk een hoop jongeren om hetzelfde te gaan doen. “Het is bizar hoeveel mensen het leuk vinden. Één van mijn gedeelde reisjes had zelfs meer dan een half miljoen weergaven. Dat vind ik bijzonder”, vertelt Jolene.
Hoewel het reisje naar Bremen net achter de rug is, zijn de meiden nu alweer bezig met het sparen voor volgend jaar oktober. Waar ze naartoe gaan, is nog niet helemaal duidelijk. De groep vindt het namelijk belangrijk om milieuvriendelijk te blijven en rekening met werk te houden.
“Ik had gehoord dat het organisatieteam naar de Ardennen wil, maar dat zijn alleen maar speculaties. Het zal er volgend jaar sowieso anders aan toe gaan, omdat er twee vriendinnen uit de groep zwanger zijn. Ze zijn in dezelfde week uitgerekend, dus het is even afwachten wat mogelijk is zodra er twee kleintjes bij zitten.” Één ding is in elk geval zeker; volgend jaar zullen de dertien meiden weer in een gezellige AirB&B zitten om alle verjaardagen in één keer goed te vieren.