Waar Jimmy eerst bang was voor zijn spiegelbeeld, is hij nu mega trots op wie hij is. Op TikTok deelt hij hoe hij verslaafd raakte aan verschillende harddrugs en hoe het herstellingsproces tot nu toe gaat.
Jimmy (22) is ruim 6 maanden clean: 'Tijdens mijn drugsverslaving hielp ik herstellende verslaafden'
Aan LINDA.meiden vertelt Jimmy dat dit herstellen het dankbaarste en waardevolste is wat hij ooit heeft meegemaakt.
Waarschuwing: dit artikel gaat over drugsgebruik. Op de website van Jellinek vind je meer informatie hierover en kun je terecht voor hulp.
Trots
Als we vragen hoe het met Jimmy gaat, voelen we zijn glimlach door de telefoon heen. “Het gaat super goed met me. Ik ben nu ruim zes maanden clean. Waar ik eerst geen enkel doel in mijn leven had, weet ik nu dat ik ontzettend graag anderen verslaafden wil helpen en ben ik gemotiveerd voor mijn studie. Ook heb ik leren reflecteren op wie ik ben en waar ik voor sta. Dat proces van zelfontwikkeling zorgt bij mij elke dag voor een lach op mijn gezicht.”
Ook zijn groeiende bereik op TikTok motiveert Jimmy om iedere dag van zichzelf te leren. “Ik vind het geweldig om alle lieve reacties en steun te lezen, omdat ik ook simpelweg mega trots ben op waar ik nu ben. Dat ik met het delen van mijn verhaal ook nog eens anderen kan helpen, maakt het alleen nog maar mooier.”
Verslaving
Dat Jimmy nu een half jaar clean is, had je hem een jaar geleden nog niet kunnen wijsmaken. “Dan had ik waarschijnlijk gereageerd met: ‘Ammehoela, wat heb jij nou weer gebruikt?’ Ik zat rond die periode echt diep in de bagger en schrok van mijn eigen spiegelbeeld.
Op mijn vijftiende begon ik met drinken en blowen. Dat was toen nog op een hele ‘onschuldige’ manier, zoals de meeste jongeren wel doen. Maar toen ik op mijn achttiende in aanraking kwam met XTC, begon ik de drugs al vrij snel iedere week te gebruiken. Ik raakte erop uitgekeken en besloot toen te gaan voor het zware snuifspul – om het zo maar even te noemen. Iedere keer als ik had gedronken, moest ik ook andere middelen gaan gebruiken om het naar mijn zin te hebben. Het werd een soort gewoonte.
Carli's (24) ex kampte met cokeverslaving: 'Hij had een terugval tijdens het stappen'Lees meerIk begon drugs nodig te hebben om in slaap te vallen en verdoofde er mijn emoties mee. Tegelijkertijd maakten de drugs me angstig en onzeker, waardoor ik mijn emoties nog meer wilde verdoven. Door de drugs werd ik agressief en respectloos tegenover anderen, terwijl ik dat van mezelf helemaal niet ben.”
Hulp vragen
Hoewel het slecht ging met Jimmy, wist niemand om hem heen dat hij verslaafd was. “Tuurlijk, mijn vrienden wisten wel dat ik in het weekend regelmatig wat gebruikte, maar hadden niet door dat het een probleem was. En zelf had ik ook nog niet de realisatie dat ik verslaafd was. Totdat ik begon met mijn stage bij een reïntegratiecentrum voor herstellende verslaafden. Ik herkende mezelf in ieder verhaal en begon me te realiseren dat ik ook verslaafd was. Maar die realisatie stopte ik weg door nog meer te gebruiken.
Ik vond het doodeng om om hulp te vragen. Pas toen er echt alleen nog maar een gebroken hoopje bagger van me over was, stapte ik naar mijn stagebegeleider toe. Zij had al zo’n vermoeden en had al vaker zaadjes geplant, maar zij wist ook dat een verslaafde niet luistert naar het advies van een ander. Ik moest zelf willen stoppen en dat wilde ik pas op het moment dat ik schrok van mezelf in de spiegel. Op het moment dat ik tegen een psychose aanzat en dingen zag die er niet waren. Pas toen stapte ik naar haar toe, omdat ik haar vertrouwde als expert. Zonder mijn stage had ik waarschijnlijk nooit om hulp gevraagd. Ik wil niet weten hoe ik er dan nu aan toe was – als ik überhaupt nog zou leven.”
Herstel
Jimmy’s stagebegeleider adviseerde hem naar meetings te gaan en een afkick-programma te volgen. “Ik leerde te leven met het idee dat ik ziek was. Verslaving is namelijk een ziekte in je hoofd, waarvan het gebruik van middelen maar één symptoom is. Een verslaafde is dan ook altijd verslaafd, maar er is een verschil tussen een actieve en passieve verslaving. Je kunt ermee leren omgaan, zodat je niet meer afhankelijk bent van drank of drugs. Maar ik heb altijd nog momenten waarop ik trek heb. Dan denk ik ‘neem dat ene biertje nou, fuck it’, maar ik weet dat het nooit bij een drankje zal blijven voor mij.
Die stem in mijn hoofd mag er daarentegen wel zijn. Ik mag er alleen niet op ingaan, want dat betekent simpelweg mijn dood. Ik herken mijn verslavingssymptomen inmiddels en heb mezelf een nieuwe manier van leven moeten aanleren. Ik bekijk mijn proces bijvoorbeeld dag per dag, omdat ik weet dat een dag clean blijven een stuk gemakkelijker is dan voor de rest van mijn leven clean zijn. Zes maanden is ook eigenlijk nog maar heel kort, maar wel iets waar ik nu al trots op ben. Ik bedoel, je hebt mensen die dry january niet eens volhouden. Dan ben ik toch al aardig ver gekomen.”
Ex-verslaafde Ben over gevaar lachgas bij 'Beau': 'Na 1,5 jaar revalidatie weer lopen'Lees meer