Bij ’tech’ denk je al snel aan coderen, programmeren of IT, maar dit is een stereotype beeld. “Tech is veel breder dan dat en er zijn meer meiden nodig om de industrie te veranderen”, stelt Janneke Niessen.
Janneke Niessen over meiden in de tech-industrie: ‘Wij hebben jullie nodig’
Janneke is oprichtster van Next Level. Een initiatief dat pleit voor meer meiden in de tech, om het werkveld diverser en inclusiever te maken.
Janneke Niessen
“Het is belangrijk dat er meer meiden in de tech-industrie komen, om producten en diensten die we elke dag gebruiken inclusiever te maken. De industrie is nu vooral een mannenwereld waarin witte mannen oplossingen bedenken voor hun alledaagse problemen. Als je privileged bent en de taxi is te laat, dan bedenk je Uber. Maar als je bijvoorbeeld geen schoon drinkwater hebt, zou je iets heel anders bedenken. We moeten een grotere diversiteit aan problemen oplossen en daarvoor zijn mensen nodig met meer diverse achtergronden”, meent Janneke.
Levens redden
“Mensen denken dat codes, algoritmes en formules objectief zijn, maar deze worden allemaal gemaakt door mensen”, aldus Janneke. “De data zijn allemaal afgestemd op witte mannen, maar vrouwen en mensen van kleur hebben een heel ander lichaam.” Een voorbeeld hiervan is hoe de auto-industrie is afgestemd op mannen en niet op vrouwen. Waar een man een auto-ongeluk kan overleven, zou een vrouw hieraan overlijden.
Discriminerende algoritmes
Discriminatie binnen algoritmes gebeurt volgens Janneke vaak onbewust. “Hoe kan het bijvoorbeeld dat een zeepdispenser op de wc het wel doet als je een witte hand hebt, maar je geen zeep krijgt als je een zwarte hand hebt?” Een ander voorbeeld dat Janneke noemt is de Apple Creditcard die vrouwen een lager krediet gaf dan mannen, terwijl zij in dezelfde financiële situatie verkeerden. “Ze gaan ervan uit dat vrouwen een minder goede positie hebben.”
“Nog een voorbeeld is een sportschool in Amerika. Bij sommige sportscholen kun je naar binnen door middel van Face-ID. Een vrouw kon niet naar binnen, omdat ze ‘dokter’ als titel had en het algoritme alleen mannen als dokters herkent. Als jij nooit wordt gediscrimineerd, dan denk je ook niet na over negatieve consequenties voor mensen die daar wel mee te maken krijgen. Mensen kijken hier niet voldoende naar.”
Wereldproblemen
“Met tech kun je de grootste problemen in de wereld oplossen. In Afrika was het voor veel mensen lastig om een bankrekening te openen. Dan is het heel moeilijk om te functioneren. Om deze reden zijn er veel nieuwe (online) banken ontstaan, zodat mensen via hun telefoon kunnen internetbankieren. Want een telefoon hadden veel mensen wel. In de gezondheidszorg is ook veel gedaan. Artificial Intelligence kan nu een casus analyseren en op basis van bekende data een suggestie geven aan de arts. De arts moet dit natuurlijk nog steeds controleren, maar dit scheelt veel tijd.
Next Level
Janneke vindt het dus broodnodig dat de tech-industrie diverser en inclusiever wordt. “Het doel van Next Level is laten zien dat tech niet alleen programmeren is, maar ook sales, marketing en ethiek. Als je een zelfrijdende auto hebt en je moet uitwijken voor een spookrijder op een driebaansweg, wie rijd je dan aan? Ons doel is behaald wanneer meer vrouwen en meer mensen van kleur zich aanmelden voor een technische opleiding en voor een baan kiezen binnen deze industrie. De tech-industrie heeft hen nodig”, aldus Janneke.
Hoe jouw Facebook-bericht een depressie kan voorspellen met té vaak 'ugh' of 'pijn'Lees meer