Op menstrueren rust nog altijd een taboe. Vooral onder tieners. Om dit taboe te doorbreken en kansengelijkheid te bevorderen, komt stichting Hi Sally in actie. Een maand lang geven zij gratis menstruatieproducten weg op middelbare en mbo-scholen.
'Hi Sally' doorbreekt taboe op menstruatie (en geeft gratis tampons weg)
De stichting draagt daarbij een belangrijke boodschap uit, die relevant is voor jonge meiden en vrouwen, maar ook voor mannen en alles ertussenin.
Taboe
Een van de initiatiefnemers van stichting Hi Sally is Sara. Zij kwam op het idee om de stichting op te richting door een gesprek dat zij had met haar buurmeisje. “Ik heb een buurmeisje van zestien dat ik tegenkwam op straat. Ze leek verdrietig en zei dat ze menstruatiepijn had, dus ik vroeg door. Ze dacht dat die pijn bij haar menstruatie hoorde. Ik vertelde haar dat pijn in de mate waarin zij dat had niet normaal was, waarna ze haar huisarts – die haar eerder een paracetamol adviseerde – om een doorverwijzing vroeg. Het bleek dat ze endometriose had.”
Onwetendheid
Sara merkt dat niet alleen haar buurmeisje met onbegrip kampt, maar dat dit ook voor andere tieners geldt. “De vriendinnen van mijn buurmeisje begrepen haar niet, de huisarts wuifde haar probleem weg en zelf wist ze niet beter, terwijl er wel degelijk veel vrouwen zijn die aan endometriose lijden. Ik begon me af te vragen waar die onwetendheid rondom menstrueren vandaan kwam en besefte me dat het probleem bij de mate aan kennis – en vooral bij het gebrek daaraan – over menstrueren ligt.”
Hi Sally
Sara vindt het zonde dat veel tieners zich niet bewust zijn van de kracht van hun cyclus, want als je goed zoekt, zit hier juíst veel power in. Met het oog op dat besef besluit Sara – samen met twee vriendinnen- de stichting Hi Sally op te richten.
De stichting is een organisatie die meiden, jongens en alles ertussenin kennis wil geven over menstrueren en daarvoor verschillende acties op touw zet. “Wij zien een toekomst waarin alle tieners vanaf hun eerste menstruatie beseffen hoe sterk ze zijn en hoe krachtig hun lichaam is. Een startpunt van een ontwikkeling vol zelfvertrouwen waar ze de rest van hun leven baat bij hebben”, aldus Sara.
Educatie
Om die toekomst te kunnen realiseren, moet eerst de oorzaak van het feit dat die wereld er nog niet is, worden achterhaald. Volgens Sara is die oorzaak voor de hand liggend en begint het probleem al vroeg. “Voorlichting op middelbare scholen concentreert zich op het fysieke deel van menstrueren tijdens een biologieles, daarmee mis je veel details. Daarnaast worden jongens vaak vergeten bij gesprekken over menstrueren, terwijl het ook voor hen belangrijk is om te weten wat menstrueren voor vrouwen met zich meebrengt. De huidige situatie resulteert door dat gebrek aan educatie in vergrote kansenongelijkheid voor menstruerende mensen in de maatschappij, omdat ze niet begrepen worden.”
Menstruatie-armoede
Om de kracht en het zelfvertrouwen van je menstruatie en de daarbij behorende cyclus te kunnen ervaren, hebben tieners het volgens Sara – naast meer kennis – óók nodig om voorzien te zijn van menstruatieproducten. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar dat is het lang niet voor iedereen. Menstruatieproducten, zoals maandverband en tampons, zijn duur en daardoor niet voor iedereen binnen (financieel) handbereik.
Gratis menstruatieproducten
Stichting Hi Sally voorziet daarom vijftig middelbare- en mbo-scholen door heel Nederland een maand lang van gratis menstruatieproducten. De stichting zet zich in om kansengelijkheid onder tieners te bevorderen door het taboe op menstruatie te verkleinen. Het initiatief wordt gedragen door Etos, die onder meer voor de grote hoeveelheid producten zorgt.
Krista heeft menstruatiekastje in de tuin: 'Vrouwen pakken in het donker maandverband en tampons mee'Lees meer