Judith (24) en Yana (24) hebben een Insta-account opgericht om straatintimidatie tegen te gaan. En dit doen ze met, jawel, stoepkrijt. Maar hun activisme gaat verder dan alleen de stoep. Op 9 juli organiseren ze namelijk een heksennacht. Lees hieronder wat dat inhoudt.
Heksennacht met Catcalls of Nimma: ‘Dans de haat op straat samen met ons weg’
Het is inmiddels alweer jaren geleden dat er een Heksennacht in Nijmegen georganiseerd is. Dit jaar weer met dezelfde boodschap, maar in een modern jasje. Yana en Judith vertellen aan LINDA.meiden hoe zij de Nijmeegse Heksennacht uit de jaren ’70 een nieuw leven inblazen.
Heksennacht
“Tijdens de Heksennacht vragen we op een positieve manier aandacht voor de impact van straatintimidatie. Eerdere edities waren gericht op vrouwen, maar aangezien heel veel mensen te maken hebben met straatintimidatie is iedereen welkom”, zegt Judith.
De Nijmeegse Heksennacht is geheel gratis en bestaat uit een avond vol verschillende activiteiten. Er zijn workshops, er worden gesprekken gevoerd en er wordt gedanst. “Iedereen gaat de straat op met veel muziek en stoepkrijt om voorbeelden van straatintimidatie te krijten. We sluiten de avond af met een feest bij De Plak, een historisch café in Nijmegen dat een grote rol speelde en speelt in de vrouwen- en queer rechten. Ons doel is om samen met een grote groep mensen de haat op straat weg te dansen”, zegt Yana.
Catcalls of Nimma
Judith en Yana kennen elkaar sinds ze beiden actief zijn bij Catcalls of Nimma. “Ik ben dit initiatief in oktober 2020 samen met iemand anders gestart en Yana heeft zich kort daarna bij ons gevoegd. Ook al kenden we elkaar totaal niet, we voelden gelijk een klik! Sindsdien is niet alleen ons account, maar ook onze vriendschap gegroeid”, zegt Judith.
Iedereen kan diens ervaring met straatintimidatie naar het Insta-account toesturen via een DM. Judith en Yana schrijven deze vervolgens op de straat met stoepkrijt, precies op de plek waar datgene is gebeurd. “Op die manier willen we straatintimidatie zichtbaarder maken en mensen, letterlijk en figuurlijk, stil laten staan bij dit probleem.”
Geraldine Kemper over straatintimidatie: 'Dit soort ervaringen worden vaak geblokt'Lees meerStraatintimidatie
Ook merken de Yana en Judith dat er nog veel onbegrip is over straatintimidatie. “We horen vaak: maar het is toch een complimentje? Door de krijtwerken te delen op ons account willen we laten zien dat straatintimidatie niet alleen over fluiten gaat, maar dat mensen grofweg respectloze opmerkingen naar hun hoofd krijgen”, meent Yana.
“Ik zat op een picknickbank tussen twee mannen in”, vertelt Judith. “Een van die twee mannen, die midden 60 was, begon steeds dichter naar mij toe te komen. Hij zat aan mijn haar, vroeg of ik een vriendje had en ademde in mijn nek. Op een gegeven moment fluisterde hij in mijn oor: ‘Word je geil van me?’. Ik vond dit zó vies en vervelend, maar doordat ik fysiek bevroor kon ik niks terugzeggen. Ook al zagen andere mensen aan de picknicktafel wat er gebeurde, niemand zei iets. Achteraf was ik boos op mezelf omdat ik niets had gezegd. Dit opende echt mijn ogen, want ik besefte hoe bizar dat eigenlijk was. Waarom was ik boos op mezelf, als hij degene was die fout zat?”
Straatintimidatie kan ervoor zorgen dat iemand zich boos en kwetsbaar tegelijk voelt, omdat diegene zich ervan bewust is dat een situatie ineens kan escaleren. “Er wordt vaak gezegd dat je er dan ‘gewoon iets van moet zeggen’. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Volgers geven ook aan dat wanneer zij gedrag niet tolereren en er iets van zeggen de intimidatie vaak verergert. Met ons account geven we mensen een stem, zodat ze op een veilige manier toch iets terug kunnen zeggen”, zegt Judith.
(Tekst loopt door onder de Instagram post)
Complimentjes
Mag je dan geen complimentjes meer geven op straat? Zeker wel, maar het gaat vooral om de manier waarop, vinden Yana en Judith. “Is het dag of nacht? Loopt diegene alleen en jij met een groep vrienden? Is je opmerking echt een compliment of gaat het meer richting seksuele objectificatie? De context is heel belangrijk, want complimentjes kunnen ontzettend worden gewaardeerd”, benadrukt Judith.
“Als jij op een klaarlichte dag naar iemand toeloopt en zegt op een normale toon: ‘Hé, je hebt een leuke lach. Dat wilde ik je even zeggen.’ zonder dat je iemand aanraakt of te dichtbij komt: dat is leuk!”, voegt Yana eraan toe.
Doel
Met hun krijtwerken hopen ze waardevolle gesprekken te kunnen starten. “Zo was er laatst een moeder die met haar zoontje stil bleef staan bij een gekrijte catcall. Ze vroeg aan hem: ‘Weet je wat hier staat?’ Vervolgens ontstond tussen de twee een heel mooi educatief gesprek over respect, grenzen en straatintimidatie. Zo tof!”, zegt Judith.
Rokaya is klaar met straatintimidatie: 'Ik ben in 2022 al achtervolgd en lastiggevallen'Lees meer