Sinds 2010 krijgen meisjes een HPV-vaccinatie aangeboden. Vanaf dit jaar ontvangen ook jongens van tien een uitnodiging. En waarschijnlijk komen binnenkort ook de 18 tot 26 jarigen in aanmerking.
Gynaecoloog over belang HPV-vaccinatie: óók voor jongens en vrouwen die 'm gemist hebben
Oncologisch gynaecoloog van het Erasmus MC Heleen van Beekhuizen vertelt over het belang van de prik.
HPV-vaccinatie
Van Beekhuizen raadt iedereen, jongens én meisjes, aan een vaccin te halen. “Met één prik kan je de kans op kanker met vijf procent verminderen. Dat betekent dat we met het vaccineren van twintig mensen één kankergeval kunnen voorkomen.”
Tienjarige meisjes krijgen sinds 2010 al een vaccinatie tegen HPV aangeboden. Vanaf 1 januari 2022 hebben ook jongens van 10 jaar recht op een prik. Van Beekhuizen: “Het is belangrijk dat jongens zich laten vaccineren. Niet alleen omdat jongens het virus kunnen overdragen aan meisjes, zij kunnen zelf ook kanker krijgen in de mond, keelholte, penis en anus.”
Daarnaast bestaat binnenkort te mogelijkheid voor 18- tot en met 26-jarigen zich alsnog te laten vaccineren, ook als dat nog niet is gebeurd. Wanneer dit programma start is nog niet duidelijk. Hoe nuttig is vaccineren nog op latere leeftijd? Van Beekhuizen: “Het is minder nuttig, maar het is zeker zinvol. In totaal bestaan meer dan honderd typen HPV, waarvan een stuk of zeven kanker veroorzaken. De vaccinatie helpt niet meer als je besmet bent met één van die typen. Maar als je nog geen kankerverwekkend type hebt, is het nog steeds zinvol om ingeënt te worden.”
Hoe staat het ervoor?
Qua vaccinatiegraad doen wij het in Nederland slechter dan andere landen zegt de gynaecoloog. “Vorig jaar was 63 procent van de meisjes gevaccineerd, maar de WHO beveelt een vaccinatiegraad van 90 procent aan.” Onder andere Engeland en Australië staan er beter voor. Volgens van Beekhuizen zijn Nederlanders kritisch: “We hebben echt last van anti-vaxxers.”
Dat ouders twijfelen over het vaccineren van hun kind komt volgens Van Beekhuizen door de onbekendheid van het vaccin. “Toen we in 2010 begonnen waren mensen bang. Ze wisten niet wat het vaccin doet. Inmiddels zijn er wereldwijd al 200 miljoen vaccins gegeven en nog geen ernstige bijwerkingen vastgesteld. Hooguit een zere arm en rode bult. Zonder enig voorbehoud kan ik zeggen: het vaccin is helemaal veilig.”
Daarnaast wijst Van Beekhuizen erop dat vaccineren ook belangrijk is voor mannen en vrouwen met een kinderwens. “Vroeggeboorte kan het gevolg zijn van de behandeling van voorstadia van de door HPV veroorzaakte baarmoederhalskanker. Door vaccinatie kun je voorkomen dat je hiervoor behandeld moet worden en daardoor een couveusebaby krijgt.”
Voor iedereen die twijfelt over het nemen van een vaccinatie raadt Van Beekhuizen aan de Twijfeltelefoon te bellen. Deze hulplijn is speciaal in het leven geroepen om vragen te beantwoorden van twijfelende jongens en meisjes.
Joost kreeg mond- en keelholtekanker door HPV: 'Behandeling is levensreddend, maar eigenlijk killing'Lees meer