Het identificeren van je genderidentiteit kan een lastige zoektocht zijn. Daarom gaat vandaag de hulplijn ‘Genderpraatjes’ van start om deze zoektocht een stukje makkelijker te maken.
Jongerenhulplijn 'Genderpraatjes' biedt hulp bij vragen over genderidentiteit
“Ik ben heel blij dat deze hulplijn er nu is.”
Hulplijn Genderpraatjes
‘Bang, eenzaam en alleen. Duizenden jongeren die transgender, non-binair of zoekend zijn zullen deze gevoelens herkennen,’ is te lezen op de website van Genderpraatjes. Door de coronacrisis zijn de wachtlijsten in de transgenderzorg (nog) langer geworden. Daarnaast kunnen mensen die zoeken naar hun genderidentiteit weinig aansluiting vinden bij bestaande hulplijnen en informatiebronnen. Daarom lanceert Transgender Netwerk Nederland in samenwerking met Transvisie de hulplijn Genderpraatjes. Hier kunnen jongeren vanaf 12 jaar in gesprek met ervaringsdeskundigen die alle vragen rondom hun genderidentiteit beantwoorden. De deskundigen beschikken over actuele en betrouwbare kennis van de transgenderzorg en kunnen de jongeren hulp bieden op het moment dat zorgaanbieders dat niet kunnen.
Lees ook
Indy (23) bedacht genderneutrale spelkaarten: ‘Waarom is de heer meer waard dan de vrouw?’
Vanaf 1 maart kunnen jongeren terecht via een chat op de website, per mail of telefonisch. Daarnaast is de site van Genderpraatjes gevuld met persoonlijke verhalen en zijn er veelgestelde vragen over coming-out, dating en discriminatie te vinden. Ook vind je er tips die bij diverse vragen en problemen hulp kunnen bieden.
Behoefte
Genderpraatjes kan rekenen op veel steun vanuit de LHBTI+ gemeenschap. Verschillende transgender- en non-binaire influencers zijn positief over de komst van de hulplijn. Zo zegt YouTuber en muzikante Alice Olsthoorn: “Ik weet zelf dat ik heel erg veel moeite heb gehad aan het begin van mijn transitie met het vinden van informatie. Ik was 16 jaar oud en ik moest zoeken op vreemde forums in het Engels.”
Ben je momenteel jouw genderidentiteit aan het ontdekken? Kijk dan zeker op genderpraatjes.nl. Mocht je te maken krijgen met pesterijen, maak dan een melding bij de politie door ze te bellen op 0900-8844. Bij dreigende situaties bel je het noodnummer 112.