Aardappelmelk, geprint vlees en boter gemaakt van watermeloenpitten. Dit jaar zijn er weer een heleboel foodtrends die je versteld doen staan.
'Foodtrends' van het moment: aardappels drinken en vlees uit de printer
LINDA.meiden heeft de bijzonderste foodtrends voor je verzameld en zet ze op een rijtje.
Aardappels drinken
Inmiddels bestaan er naast koemelk een hele hoop andere ‘melk’varianten. Denk aan de havermelk voor de havercappu’s, amandelmelk, sojamelk en alle andere melksoorten. Maar zijn jullie er klaar voor om aardappels te drinken? Aardappelmelk is namelijk de meest ecologische melk die er (tot nu toe) is. Het is ecologischer dan koemelk of plantaardige melk. Er komt geen ontbossing aan te pas, wat wel het geval is bij sojamelk en het heeft de helft aan land nodig van haver. Aardappelmelk is nog vrij nieuw, dus je zal dit product nog niet overal in de schappen zien staan.
Vlees uit de printer
De 3D-printer was al mateloos populair voor het printen van bijvoorbeeld actiefiguren of decoratie voor in je huis. Maar wat nu ook uit de geavanceerde 3D-printers komt rollen zijn hele stukken vlees. Ja, je leest het goed. Je stukje rundvlees of varkensvlees kan nu ook geproduceerd worden door printers met kunstmatige intelligentie – geen zorgen, het zal niet naar inkt smaken. Het Israëlische bedrijf Redefine Meat bereid hun ‘vlees’ met behulp van soja, kikkererwten en erwten. Restaurants Ron Gastrobar en Neni Amsterdam zijn restaurants in de Randstad waar je dit diervriendelijke vlees al kan bestellen.
(Tekst loopt door onder de post)
Digitaal dineren
Sushi bestellen via een iPad kennen we natuurlijk allemaal – tenzij je onder een steen hebt geleefd. Maar binnenkort zullen de vriendelijke gezichten van obers en serveersters plaatsmaken voor robots. De digitale armen zullen jou vanaf nu voorzien van een hapje en een drankje. Restaurant Dadawa in Maastricht startte deze trend al in 2020, maar steeds meer restaurants gaan in zee met dit idee. Door het personeelstekort in de horeca, vanwege de pandemie, is dit voor sommige eigenaren een goede uitkomst.
Boter van watermeloenpitten
Naast plantaardige drankjes is er nu ook een nieuwe generatie aan plantaardige boter in aantocht. We doelen niet op soja- of walnotenboter, maar we praten over boter gemaakt van sesamzaadjes, zonnebloempitten of watermeloenpitten. Plantaardige boter wordt meestal gemaakt door water te combineren met een plantaardige olie, zoals olijfolie, avocado, kokosnoot, palmpitolie of een combinatie van oliën. Vervolgens worden hier wat ingrediënten aan toegevoegd, zodat het meer op de smaak en textuur van echte boter lijkt. Kan je niet wachten op de boter van watermeloenpitten, hier is alvast een overzicht van de plantaardige boter die nu al verkrijgbaar zijn in de supermarkt.
Tekst loopt door onder de post
Gochujang
Voor de mensen die niet vies zijn van een beetje spice in hun eten is er nu gochujang – je spreekt het uit als goo-sjoe-djeng – en je kan het vergelijken met Sriracha of sambal. Dit is een Koreaanse chilipasta die bestaat uit: chili – dat had je al geraden – kleefrijst en gefermenteerde sojabonen, wat de pasta een licht zoete smaak geeft. Dit maakt het ook iets milder ten opzichte van Sriracha of sambal. Op het menu van de restaurants was het een tijdje geleden al te vinden, maar hobbykoks blijken er ook van te smullen. Je kan gochujang vinden in je lokale toko en soms zelfs in de supermarkt.
Tekst loopt door onder de post
Alcoholvrije slijterij
Het tijdperk van de alcoholvrije slijterij is aangebroken. Mocht Dry January je bevallen zijn dan zijn deze alternatieve slijterijen misschien wel iets voor jou. Naast de gebruikelijke alcoholvrije wijn, champagne en biertjes komen zij nu ook met alcoholvrije whisky op de proppen. En de horeca blijft niet achter in deze trend. Restaurants hebben straks naast een wijnkaart ook een alcoholvrije kaart vol sappen, infusies en limonades die jij met je bestie kan proberen.
Hemelse hummus: zo maak je de populaire kikkererwtendip zelfLees meer