Dronken wildplassen in een gracht is enorm gevaarlijk. Even de balans verliezen kan lijden tot een val en uiteindelijk verdrinking. Florian ontwikkelde een app die dit soort tragische ongelukken tegen kan gaan.
Florian (27) ontwikkelt app om verdrinkingen in grachten te voorkomen: 'Blijft groot landelijk probleem'
Niet alleen zorgt de app ervoor dat je veilig thuiskomt, ook geeft-ie meer inzicht in je alcoholgebruik.
Grachten
“De gemeente Groningen merkte dat er steeds vaker mensen in grachten vielen en wilde daar iets aan veranderen”, vertelt Florian als LINDA. hem spreekt. “Ze hebben die vraag bij Innovatiehuis Politie Noord Nederland gelegd. Ik studeerde toen af bij de politie en kwam zo in contact met het project.”
Mensen die na het uitgaan in grachten vallen en vervolgens verdrinken is een groot probleem, ziet ook Florian. “In Groningen kennen de kroegen geen sluitingstijd. Stel je voor dat je rond vier uur naar huis gaat en je moet naar de wc, maar er is geen openbaar toilet in de buurt. Dan kiezen mannen vaak voor de gracht en dat kan goed mis gaan.
Een van de belangrijkste oorzaken is micturition-synscope. Dat houdt in dat bij het plassen de bloeddruk bij de man zo snel daalt, dat hij licht kan worden in zijn hoofd en in de gracht valt, met alle gevolgen van dien. Het is een groot landelijk probleem. Het gebeurt ook vaak in Amsterdam, bijvoorbeeld.”
Pub roulette
Om meer verdrinken in de grachten te voorkomen ontwikkelde Florian een app: FUST (feestend uitgaan samen thuiskomen). “Hij bestaat uit meerdere delen. Ten eerste een spel: pub roulette, wat werkt als een spel dat studenten vaak doen tijdens het indrinken.
Dit is wat regelmatig alcohol drinken met je gezondheid doet, en dit gebeurt als je (tijdelijk) stoptLees meerHierin strijd je tegen elkaar door allemaal opdrachten te voltooien. Bijvoorbeeld op je kop een glas water drinken, maar ook het beantwoorden van vragen die gaan over de gevaren van de grachten in Groningen. Waar bevinden zich bijvoorbeeld de exit trappen, waarop je uit het water kunt klimmen?”
Navigatie
Ook bevat de app twee soorten navigatie. “Een zoekt naar toiletten die dicht bij jou in de buurt zijn. Hierbij wordt gekeken naar openbare toiletten en toiletten in café’s die op dat tijdstip open zijn. De reden dat veel mannen plassen in een gracht is namelijk dat ze geen ander toilet direct in de buurt hebben.”
De tweede navigatie zorgt ervoor dat je veilig thuiskomt. “Hij zoekt een route uit waarbij de grachten zoveel mogelijk worden vermeden. Hij zal je zoveel mogelijk via binnenwijken leiden, zodat je zo min mogelijk grachten over hoeft te steken. Op die manier wordt de kans kleiner dat iemand deze als toilet gaat gebruiken of te water raakt.”
Alcoholgebruik
Daarnaast zorgt de app ervoor dat je inzicht krijgt in je eigen alcoholgebruik. “De dag nadat je de app hebt gebruikt krijg je een melding: hoe was je avond? Vervolgens krijg je drie vragen: wat je schat dat je die avond aan alcohol en alcoholvrije dranken hebt gedronken en hoe je je voelt. Uit studies blijkt dat als je dit vaak vraagt aan mensen, ze bewuster met hun alcoholgebruik omgaan.”
Ook bevat het een informatiescherm waar een mix van grappige en informatieve feiten te zien is. “Bijvoorbeeld dat het moeilijk is om uit de Groningse grachten te raken als je erin valt, maar ook dat er in Italië een wijnfontein is, waar je wijn kunt tappen. Op die manier blijft de app speels en niet belerend.”
Eigenaar
Momenteel is de app nog niet op de markt. “Dat komt doordat het Innovatiehuis Politie Noord Nederland nu de eigenaar is, maar op zoek is naar een ander bedrijf of instantie die de app verder wil ontwikkelen.
Van één drankje tot een black-out: dít is wat alcohol met je hersenen doet na een avond drinkenLees meerIk zou het zelf best willen doen, maar de kosten om de app groots uit te zetten zijn voor mij te hoog en het is moeilijk te combineren met mijn werk. Het zou fijn zijn als een instantie kan bijdragen aan de ontwikkeling van de applicatie.”
Cold shock
Florian zou nog wel iets aan de app willen toevoegen. “Eigenlijk zouden alle gebruikers van de app een melding moeten krijgen als er een andere gebruiker te water raakt. Als iemand dan in de buurt is, kan diegene direct hulp bieden.”
De eerste 10 minuten waarin iemand in het water ligt zijn namelijk cruciaal, als de watertemperatuur lager is dan 10 graden. “De behendigheid neemt bij deze temperatuur zeer snel af, waardoor iemand zich moeizaam boven water kan houden.
Daarnaast bestaat er nog een zogenoemde cold-shock. Daarbij raakt iemand in een shock en ligt verstijft in het water met een zeer snelle ademhaling. Doordat-ie zich moeilijk kan bewegen is de kans aanwezig dat-ie kopje ondergaat en door de hyperventilatie water binnenkrijgt. Binnen 5 minuten moet-ie gered worden, anders kan dit fataal aflopen. ”
Samen thuiskomen
Onder testgebruikers is de app een succes. “De applicatie heeft ervoor gezorgd dat ze bewuster werden van hun alcoholgebruik. Men dronk minder alcohol en meer non-alcoholische dranken. De gebruikers zelf dachten niet dat het aan de app lag, maar konden geen andere verklaring bedenken. Verder waren ze vooral blij met de navigatie naar een openbaar toilet.”
Florian hoopt dat er door zijn app minder mensen te water raken. “Maar het allerbelangrijkste is dat je na het uitgaan samen naar huis gaat. Mocht de een dan in het water vallen, is er altijd nog een ander die hulp kan halen. Ga dus nooit alleen op pad.”
Lichaam in Leidsevaart gevonden tijdens zoektocht naar Sam (17)Lees meer