De 21-jarige Fiona beoefent de sport taekwondo en heeft een licht verstandelijke beperking. Ze vertelt LINDA.meiden over de uitdaging die dit met zich meebrengt.
Ze heeft inmiddels aan het WK meegedaan én de zwarte band behaald.
De 21-jarige Fiona beoefent de sport taekwondo en heeft een licht verstandelijke beperking. Ze vertelt LINDA.meiden over de uitdaging die dit met zich meebrengt.
Ze heeft inmiddels aan het WK meegedaan én de zwarte band behaald.
Fiona is haar sportreis ongeveer tien jaar geleden begonnen met dank aan de sportpas. “Dat was een initiatief om basisscholieren kennis te laten maken met verschillende sporten. Mijn zusje en ik gingen taekwondo uitproberen op de school Chung Do Kwan. Zij is na drie lessen afgehaakt, maar ik was meteen enthousiast. Niet alleen over de sport, maar ook over de sfeer tijdens de lessen van Meester David Chung.”
“Ik train mee met zowel de reguliere als de aangepaste lessen. Toen ik begon met taekwondo deed ik alleen mee aan de reguliere lessen. Een aantal jaar later heeft Meester David de Stichting Special Needs Nederland opgericht en ging nu ook aangepaste lessen verzorgen voor mensen met een beperking. Ik zag dit als een kans om extra te kunnen trainen bij dezelfde meester en heb deze kans gelijk gepakt.
Tijdens de aangepaste lessen wordt er op een speciale manier lesgegeven zodat iedereen met een beperking mee kan doen. Heel fijn, omdat mijn grootste uitdaging het onthouden van behandelde stof is. Het duurt bij mij iets langer voordat ik oefeningen onder de knie heb. Daarom blijf ik veel oefenen en herhalen.”
Hilal (30) went aan het lopen met een blindenstok: 'Mensen roepen me weleens na'Lees meerFiona vindt, ondanks haar beperking, de reguliere lessen goed te doen. “Er zat voor mij in eerste instantie niet veel verschil tussen de reguliere en aangepaste lessen. Ik ben natuurlijk al op jonge leeftijd begonnen met lessen en houd het daarom beide goed bij. Daarnaast wordt er zoveel mogelijk rekening gehouden met mijn beperking. Iedereen is vriendelijk en gaat respectvol met elkaar om. Ik kan daar gewoon mezelf zijn.
Er zijn wel bepaalde oefeningen die in de reguliere lessen voorbijkomen die ik helaas te intensief en zwaar vind. De rest van de groep traint door, maar ik neem dan even een pauze. Gelukkig is dit helemaal oké en kijkt niemand hier raar van op. Als ik de les erg zwaar vind, komen ze vaak ook even checken of alles goed met me gaat.”
In 2019 heeft Fiona met haar taekwondo-team meegedaan aan het wereldkampioenschap in Nieuw-Zeeland. “Het was zo leuk en bijzonder om hieraan mee te doen. Meester David heeft een crowdfunding opgezet waardoor wij er als team heen konden reizen en onze droom werkelijkheid konden maken. Daarnaast hebben we het erg gezellig gehad en hebben we van de prachtige natuur kunnen genieten.
Dat ik ook nog met twee keer brons en twee keer goud naar huis mocht, heeft het plaatje voor mij meer dan compleet gemaakt. Als team hebben wij maar liefst 27 medailles gewonnen en daar mogen we heel trots op zijn.”
Fiona heeft onlangs de zwarte band in taekwondo behaald en dat maakt haar de eerste officiële special needs taekwondo beoefenaarster van Nederland die dat heeft bereikt. “Dat voelde echt als een kroon op mijn harde werk. Het is iets waar je van droomt en naartoe werkt als je een sport als taekwondo beoefent.
Tijdens het examen heb ik een steen door midden moeten trappen en dat is een grote mijlpaal die ik niet zomaar zal vergeten. Maar dat ik de zwarte band heb behaald betekent niet dat dit mijn eindpunt is, ik ga gewoon door met het beoefenen van de sport.”
Sara (28) gaat 12 bergen van 6000 meter beklimmen: 'Kerst vier ik op de hoogste berg van Zuid-Amerika'Lees meer