Fanny Kovacs (28) is nog maar 26 als ze erachter komt dat ze in de overgang zit. Ze kan hierdoor niet meer zwanger worden en heeft veel klachten die daarbij komen kijken.
Fanny (28) zit al twee jaar in de overgang: 'Ik ben niet meer de vrolijke Fanny die ik was'
“Ik viel in een zwart gat toen ik het te horen kreeg”, vertelt ze in een gesprek met LINDA.meiden.
Overgang
Fanny en haar vriend hebben in die periode wel een kinderwens, maar ze zit op dat moment nog aan de pil. “Daar stopte ik toen mee, maar na een halfjaar was ik nog niet ongesteld. Ik had ook erge steken in mijn onderbuik. De dokter zei dat dat normaal was en ik het even moest afwachten, omdat het zo kan zijn dat je moet ‘ontpillen’.”
Na een paar maanden is ze nog steeds niet ongesteld en wordt de pijn alsmaar erger. “Ik moest onderzocht worden door een gynaecoloog. Die zag dat ik het vrouwelijke hormoon oestrogeen niet meer aanmaak, en daardoor ook geen eicellen. Ik kreeg te horen dat ik vervroegd in de overgang zit.”
“Ik viel in een groot zwart gat en werd depressief. Je ziet een toekomst voor je met kinderen, maar weet dat die er nooit meer zullen komen. Ik ben drie maanden niet gaan werken. Het is heel verdrietig, want ik had het idee dat niemand mij begreep. Ook voelt het alsof je een mislukking bent.”
Klachten
Door de overgang heeft ze verschillende klachten. “Ik heb last van opvliegers, haaruitval, ben snel moe en word zwetend wakker. Je bent pas 28 en moet nog zo lang. Je wordt er constant mee geconfronteerd. Ik ben niet meer die altijd vrolijke Fanny die ik was.”
Aan haar lichaam merkt ze de gevolgen ook. Deze is erg veranderd. “Het hormoon dat je beschermt tegen ziekten maak ik niet meer aan, maar slik ik wel bij. Hierdoor heb ik nu al last van botontkalking en erge pijn aan mijn heupen. Het is gewoon dikke, vette pech.”
Eenzaam
Vervroegd in de overgang zitten is erg eenzaam voor haar. “Er zijn niet veel mensen met wie je dit kunt delen of aan wie vragen kunt stellen, want ik ken niemand die ook op mijn leeftijd in de overgang zit. Ik merk dat mensen om mij heen het soms lastig vinden om er iets over te vragen, omdat ze denken dat het te pijnlijk is. Maar ik vind het niet erg.”
Onderzoeken
Achteraf gezien had ze eerder aan de bel kunnen trekken. “Op jonge leeftijd was ik onregelmatig ongesteld. De dokter adviseerde om aan de pil te gaan, zodat het regelmatiger zou worden. Ik ben er nu achter dat het toen al niet helemaal oké was. Dat kun je nu alleen niet meer terugdraaien.”
Daarom adviseert Fanny om bij twijfel altijd naar de dokter te gaan. “Laat je onderzoeken als je het niet vertrouwt en dring erop aan als ze dat niet willen doen. Er zijn zoveel mogelijkheden als je er op tijd bij bent. Praat erover en schaam je er niet voor.”
Piepjong en al in de overgang: 'De huisarts wilde geen tests doen'Lees meer