De Netflix-serie ‘Emily in Paris’ is zo zoet als een macaron, maar zo onrealistisch als de gedachte dat elke Fransman je begroet met een handkus. De serie bezorgt Fransen kippenvel.
En Pierre Cadault zou zeggen: ‘Ringarde!‘
Emily in Paris
De serie Emily in Paris vertelt het verhaal over de Amerikaanse Emily Cooper uit Chicago, die naar Parijs afreist voor een baan bij een marketingbureau. De serie ensceneert tientallen lunchmomenten met wijn, mooie mannen, ovenverse pain au chocolats en een wild liefdesleven, terwijl Emily la joie de vivre ontdekt.
Rooskleurig Parijs
Je hoeft geen Parijzenaar te zijn om in te zien dat de serie de hoofdstad verheerlijkt en zijn inwoners juist in slecht daglicht zet. Want laten we eerlijk zijn: de Franse straten zijn niet smetteloos en de Seine evenmin. Daarbij zijn niet alle Fransmannen zonnebankbruin of gehuld in een driedelig maatpak. Om over onlogische werktijden, het enorme appartement van het dienstmeisje en de illusie dat ‘monogamie’ niet in de Franse vocabulaire staat nog maar te zwijgen.
Parijzenaren struikelen over dit ansichtkaartperspectief. Volgens hen kijken we naar ‘de Amerikaanse fantasie’ van Parijs, gebaseerd op clichés. De werkelijkheid zou dan ook het tegenovergestelde zijn van wat Emily in Paris ons doet geloven.
Twitter
Twitterend Frankrijk is de beroerdste niet en vertelt ons met alle liefde wat er aan de serie schort.
Handkus
‘In Emily in Paris stelt een Fransman zich voor en kuste haar hand. Wat is dit? Tristan en Isolde?’
POUHAHAHAHA Dans Emily in Paris Y a un Français qui s'est présenté il lui a baisé la main ptdrrr on est où là, dans Tristan et Iseult ?
Iedereen rookt
‘Netflix leert je dat in Parijs een kamer van de dienstmeid 60 vierkante meter is, dat iedereen rookt, zelfs op kantoor. En dat niemand voor 10.30 aan het werk gaat…’
Toi aussi apprends avec Netflix qu'à Paris, une chambre de bonne fait 60m2, que tout le monde fume même dans les bureaux et que personne commence le boulot avant 10h30 🙃 #EmilyInParis
Dronken duif
‘Anderhalve aflevering verder en nog steeds geen ongeluk met een elektrische scooter. En geen enkele dronken duif. Eerlijk gezegd ben ik teleurgesteld over het gebrek aan realisme in de serie.’