Fatburners en voedingsschema’s die gepromoot worden door influencers zouden verboden moeten worden, vindt eetstoornis diëtiste Arwa Badran. ‘Het is zó schadelijk voor mensen, zowel mentaal als fysiek.’
Eetstoornis diëtiste Arwa (27) over voedingsschema's influencers: 'Je gaat ook niet naar de bakker voor juridisch advies'
Arwa deelt via haar Insta-account informatie over voeding, mental health en haar lifestyle. Je kunt haar altijd vragen stellen over voeding, eetstoornissen of fashion.
Influencers
Laatst stuurde een volger het dieet van een Nederlandse influencer door die haar afval-ervaringen deelde via Insta. “Wanneer zij afviel, hongerde ze zichzelf uit door droge crackers te eten en water te drinken. Dit is heel ongezond en erg schadelijk om te delen op social media”, zegt Arwa.
“Ik schrok enorm. Zoiets delen is al super triggerend als je geen eetstoornis hebt, laat staan als je hier wel mee worstelt. Mensen kijken echt op tegen influencers en ik heb het idee dat zij niet kritisch genoeg zijn over de content die zij delen.”
‘Setpoint gewicht’
Arwa kon zichzelf niet inhouden en liet meteen een tegengeluid horen via haar eigen account. “Ik heb meteen een reel gemaakt met informatie over je setpoint gewicht. Dit is het gewicht waarop jij het best kunt functioneren. Het is genetisch bepaald, je kunt dit dus niet veranderen.” Jezelf uithongeren op het moment dat je minder weegt, is juist erg schadelijk voor je lichaam, zegt de diëtiste. Ze raadt dit dan ook ten zeerste af.
(Tekst loopt door onder de post)
‘Fatburners’ en ‘detox tea’
“Ik snap niet dat er nog geen verbod zit op – het promoten van – fatburners en detox tea’s. Sigaretten, daar maken we ook al jarenlang geen reclame voor. Het heeft zo’n negatieve invloed op mensen. Het is ook raar dat influencers die er niet voor gestudeerd hebben wel dieettips geven en daar hun geld aan verdienen. Je gaat toch ook niet naar de bakker voor juridisch advies?”
Niet alleen influencers delen hun afval-ervaringen met behulp van voedingsschema’s en ‘gekke pilletjes’ valt Badran op. “Er zijn tientallen meiden die ook dit soort dingen op Insta delen en dat is absoluut niet oké. Het tast je zelfbeeld aan en het kan erg triggerend zijn voor mensen die al een eetstoornis hebben. Daarnaast bestaat er geen enkel product dat ervoor kan zorgen dat jouw lichaam vet verbrandt”, meent Arwa.
(Tekst loopt door onder de post)
Perfecte wereld
De diëtiste hoopt ook influencers te bereiken met haar content. “In een perfecte wereld zouden influencers telkens nadenken of iets triggerend kan zijn voor hun volgers. En niet zomaar iets posten om eraan te verdienen. Al helemaal niet wanneer hun expertise niet in die branche ligt. Ik probeer dan ook een zo realistisch mogelijk beeld te geven op mijn pagina en denk goed na over eventuele triggers, voordat ik iets online zet.”
Veilige feed
“Maak je feed zo fijn en veilig mogelijk voor jezelf. Volg alleen mensen waar je inspiratie uithaalt en waar je energie van krijgt. De mensen die je onzeker maken of je laten twijfelen aan jezelf kun je beter niet meer volgen”, geeft ze nog mee als tip. Op Instagram @praktijkarch.nl helpt ze (jong)volwassenen met een eetstoornis/eetproblemen om een gezondere relatie met voeding en een beter lichaamsbeeld te krijgen.
Worstel je met een eetstoornis of maak je je zorgen om iemand anders? Neem dan contact op met je huisarts. Voor levensbedreigende situaties bel dan het alarmnummer: 112.
De website van First EET Kit biedt eerste hulp en ondersteuning tijdens het moeilijke en emotionele proces van herkennen, erkennen, vaststellen en behandelen van een (beginnende) eetstoornis! Je kunt hier terecht als je iemand kent met een eetstoornis of als zelf een eetstoornis hebt.
Proud2Bme is een platform waar je kan chatten met ervaringsdeskundigen en lotgenoten. Dit kan elke avond van 19:00 uur tot 21:00. Ook tijdens de feestdagen is dit mogelijk.
Paula (21) ontwikkelde in pandemie een eetstoornis: 'Dik uit de lockdown komen was mijn angst'Lees meer