De huidige Transgenderwet werd in 2014 aangenomen. Deze week was er een debat om de wet te verbeteren, maar dat heeft nog geen duidelijkheid opgeleverd.
LINDA.meiden gaat erover in gesprek met Deen Groothuizen.
De huidige Transgenderwet werd in 2014 aangenomen. Deze week was er een debat om de wet te verbeteren, maar dat heeft nog geen duidelijkheid opgeleverd.
LINDA.meiden gaat erover in gesprek met Deen Groothuizen.
Deen is non-binair, wordt graag aangesproken als ‘hij’ of ‘die’ en noemt zichzelf de genderbrutale boef van Rotterdam. Die heeft zelf ook een transitie ondergaan en zet zich in voor sociaal-maatschappelijke vraagstukken via social media. Hij maakt zich onder andere druk om de Transgenderwet.
Een van de belangrijkste aanpassingen van de Transgenderwet heeft betrekking op het geslacht en de naam op de geboorteakte. Hiermee wordt het paspoort uitgegeven, waar nu de aanduiding V (vrouw), M (man) of X (genderneutraal) op staat. Als je je geslachtsaanduiding of je naam wilt veranderen, heb je nu een deskundigenverklaring nodig, maar met de nieuwe wet komt dat te vervallen. Daardoor kun je je die zaken voortaan zelf laten veranderen.
De tweede belangrijke wijziging heeft betrekking op de leeftijdgrens. In de nieuwe wet mogen ook jongeren onder de zestien jaar hun geslachtsregistratie laten wijzigen. Wel moeten ze hiervoor eerst langs de rechtbank. De nieuwe wet is voor transgender, intersekse en non-binaire personen en diegenen die zich gendervrij voelen en twijfelen of moeite hebben om een traject aan te gaan.
Deen is in transitie gegaan en heeft ook een deskundigenverklaring gekregen. “Ik ben bewust niet naar het VUmc gegaan vanwege de horrorverhalen. Een verklaring daar krijgen duurt ontzettend lang en is een moeizaam proces. Daarnaast is het ook ongemakkelijk, mede door de vragenlijsten die je moet beantwoorden. Hierin staan vragen als hoe vaak masturbeer je, waar denk je aan als je masturbeert, en kun je jouw gender beschrijven? Voor ons is dat heel gelaagd en diep.
Daarom heb ik gekozen voor een privé psychotherapeut. Tijdens mijn eerste afspraak stelde hij mij de vraag: ‘Hoelang ben je al Deen?’ Na mijn tweede afspraak kreeg ik gelijk mijn deskundigenverklaring. Ik was verbaasd en vroeg waarom dit zo snel ging. Hij antwoordde: ‘Je leeft al als Deen, dan moeten de papiertjes hetzelfde zijn.'”
Willemijn (59) over staatsexcuus Transgenderwet: ‘Stukje waardigheid terug'Lees meer“Voor het publiek doe ik op dit moment een klein onderzoek naar het effect van de huidige Transgenderwet. Hieruit blijkt dat als je de deskundigenverklaring volledig weglaat, het aantal pogingen tot zelfdoding drastisch afneemt.
Er is ook onderzoek gedaan naar het effect van het gebruiken van je eigen naam. 71% vertoont daardoor minder symptomen van een zware depressie, 34% heeft minder suïcidale gedachten en 65% doet minder pogingen tot zelfdoding.”
Als de Transgenderwet verandert heeft dit niet alleen effect op de bovenstaande punten. Ook de drempel om in transitie te gaan wordt kleiner, geeft Deen aan. “Ik zeg dit uit mezelf, maar de transzorg ingaan is een enorme drempel. Allereerst moet je een aantal jaar wachten voordat je er überhaupt naartoe mag. Vervolgens moet je nog tussen de dertig dagen en twee jaar wachten op je deskundigenverklaring. Terwijl heel veel mensen niet beseffen dat het al een hele stap is om voor jezelf te kiezen, en dat je de keuze dan al hebt gemaakt om je geslacht aan te passen.
Toen ik mijn nieuwe paspoort kreeg en brieven ontving met mijn naam erop, was dat voor mij een bevestiging. Ik mag er zijn, transgender personen mogen er zijn. Het is een bevestiging aan de buitenwereld om te laten zien: ‘Dit ben ik’.”
Deen heeft begrip voor een deskundigenverklaring en begrijpt dat als mensen twijfelen hulp juist nuttig kan zijn. “Ik ben er heilig van overtuigd dat mensen die enorm twijfelen baat hebben bij ondersteuning. Maar veel mensen weten dondersgoed waar ze aan beginnen, in welke situatie ze zitten en wie ze zijn.”
Als voorbeeld geeft die een verhaal over zijn opa. “Mijn opa is geboren als Johannes Groothuizen, maar iedereen noemt hem opa Hans. Daar zijn nooit vragen over geweest en dat is geen probleem. Waarom? Omdat opa Hans het liefst zo genoemd wil worden. Zo simpel als dat, is ook een deskundigenverklaring die je nodig hebt om je naam of geslacht te veranderen. Heel veel mensen betuttelen de zelfkennis van mensen, waardoor alles zo moeizaam gaat.”
Als we Deen vragen wat er binnen de politiek nog meer kan veranderen om het leven voor transgender personen fijner of makkelijker te maken, geeft hij een duidelijk antwoordt. “Practice what you preach, doe wat je zegt. Hartstikke leuk hoor, die reclames van de VVD over dat ze zich inzetten voor transgender mensen.
Ik snap ook dat ze mee willen doen, maar als je een bepaald standpunt inneemt moet je dat beschermen. Het kan niet dat de VVD eerst de nieuwe Transgenderwet steunt en vervolgens als doorslaggevende factor afhaakt. De partij doet voor mijn gevoel alsof ze voor vrijheid staat, maar zorg dan ook dat er vrijheid is om je identiteit te veranderen.”
Natuurlijk heeft deze wet ook tegenstanders of mensen die ervan schrikken. Tegen hen wil Deen tegen zeggen: “De meeste mensen lopen in hun leven niet tegen vragen over genderidentiteit aan, maar dat betekent niet dat het niet bestaat of dat het er niet mag zijn.
Niemand vraagt van jou om jezelf die vragen te stellen en ik snap dat het confronterend kan zijn als er mensen in jouw omgeving dat wel doen. Maar het enige dat wij vragen is om ons te geloven als we wat zeggen. We hebben geen kwaden bedoelingen. Het gaat om onszelf, wij die vragen hebben over onze identiteit, en niet om een ander.”
Solange (25): 'Hij zag door mijn littekens dat ik trans ben en werd agressief'Lees meerFunny columns, persoonlijke verhalen en lekkere deals in je inbox.
Meld aan