Deborah kreeg op jonge leeftijd de diagnose vitiligo. Een huidaandoening waardoor je het pigment in je huid verliest. Ze besloot dat ze de representatie wilde zijn die zelf altijd miste en werd model.
Deborah (23) heeft vitiligo: 'Ik kreeg te horen dat ik een monster was'
In een interview met LINDA.meiden vertelt Deborah meer over de acceptatie van haar vitiligo.
Jeugd
Deborah kreeg op vijfjarige leeftijd te horen dat ze vitiligo heeft. Het begon met een klein vlekje en is naar mate ze ouder werd gaan uitspreiden over haar hele lichaam. “Ik vond het allemaal best moeilijk, omdat ik opeens moest wennen aan mijn veranderende lichaam. Mijn familie is altijd een grote steun voor mij geweest, maar de rest van mijn omgeving begon opeens anders naar mij te kijken.”
De kinderen om haar heen zagen haar niet meer als het kleine meisje waar ze voorheen mee speelden, maar begonnen haar te vermijden of te pesten. “Kinderen wilden niet meer met mij spelen, omdat ze zeiden dat ik besmettelijk was of omdat ik ze bang maakte. Ik kreeg te horen dat ik een monster was en werd ‘Paula de koe’ genoemd.”
Tekst gaat door onder de foto.
Zelfbeeld
De negatieve reacties op Deborah’s vitiligo zorgden ervoor dat haar zelfbeeld werd aangetast. “Ik was heel onzeker als tiener en probeerde zo min mogelijk op te vallen. Ik droeg altijd lange kleding, ook wanneer het hartstikke warm was. Elke opmerking die ik kreeg brak mijn hart weer een beetje meer.”
Haar onzekerheid werd versterkt omdat ze niemand zag die op haar leek. De mensen om haar heen hadden geen vitiligo, de poppen waarmee ze speelde leken niet op haar en in de media kon ze zichzelf ook niet terugvinden. Dat veranderde toen ze Winnie Harlow voor het eerst zag. “Winnie Harlow was de eerste persoon die ik op televisie zag en die op mij leek. Ik was zo onder de indruk van haar zelfvertrouwen en hoe zij zichzelf presenteerde. Haar zien heeft heel veel invloed op mij gehad omdat ik opeens zag dat ik als persoon met vitiligo ook zelfverzekerd kon zijn.”
Zelfvertrouwen
Het moment dat Deborah haar onzekerheid kon inruilen voor zelfacceptatie, was toen ze voor het eerst uitging. “Ik had een croptop aan en kreeg daar zoveel positieve reacties op, dat ik er gewoon van schrok. Dat gaf mijn zelfvertrouwen echt een boost. Ik merkte dat ik mezelf langzaamaan meer begon te accepteren en dat ik ook meer liefde voor mezelf begon te krijgen. Ik verborg mezelf altijd, maar op dat moment veranderde ik van een rups in een vlinder. Ik kon eindelijk mezelf zijn en de meningen van anderen loslaten”
Tekst gaat door onder de post.
Dit bericht op Instagram bekijkenEen bericht gedeeld door deborah giselle elisabeth?? (@deborahmoreno1)
Het zelfvertrouwen dat ze kreeg, zorgde ervoor dat ze de modellenwereld in rolde. “De eerste keer dat er foto’s van mij gemaakt werden gingen ze viraal. Dat zorgde ervoor dat ik de bevestiging kreeg dat ik modellenwerk wilde doen. Nu ben ik getekend bij een agency en mag ik allerlei klussen doen. Ik vind dat het allerleukste om te doen.”
Diversiteit
Als model met vitiligo ligt de nadruk tijdens shoots vooral op Deborah’s huid. Dat is iets wat ze niet erg vindt, omdat ze zo meer bewustzijn kan creëren rondom vitiligo. “Ik vind het heel mooi dat ik mee kan helpen met het brengen van diversiteit. Wat ik alleen niet wil is dat diversiteit een tijdelijke trend is. Ik wil dit altijd kunnen doen, omdat ik weet dat ik mensen die op mij lijken kan helpen. Door model te zijn en mij uit te spreken in interviews kan ik de representatie bieden die ik zelf zo heb gemist.”
Sarai van 'De Bachelor' over de acceptatie van haar natuurlijke haar: 'Ik ben er trots op dat dit mijn haar is'Lees meer