Hoe gezellig haar avond begon, zo vervelend eindigde deze. Vorige week zondag werd Cynthia (18) tijdens carnaval in Breda gedrogeerd met GHB.
Aan LINDA.meiden vertelt ze over deze avond.
De bewuste avond
Cynthia besluit vorige week zondag samen met haar vriendinnen en broertje carnaval te vieren in Breda. Als ze daar aankomen leren ze al snel een groep jongens kennen. Ze zijn de hele avond met elkaar opgetrokken. “Na drie drankjes moesten mijn broertje en ik naar het toilet. We gingen naar buiten, waar de toiletten waren, en gingen in de rij staan.”
Eenmaal buiten gaat het mis: Cynthia voelt zich niet lekker worden. “Ik dacht eerst dat ik aangeschoten was. Ik kreeg het heel warm en voelde dat ik duizelig werd.” Een paar minuten later zakt ze door haar benen. Omstanders zetten haar samen met haar broertje op een stoel. Ze verliest in de tussentijd steeds af en aan het bewustzijn. “De hulpverleners van de EHBO hebben mij overgebracht naar de EHBO-post en daar verder geholpen.” Eenmaal aangekomen bij de post raakt Cynthia volledig buiten bewustzijn. “Drieënhalf uur later werd ik pas weer wakker.”
“Zelf weet ik niks meer van wat er in die uren gebeurd is. Mijn broertje is gelukkig de hele tijd bij mij gebleven. Hij heeft mij veel verteld over wat er gebeurd is die avond.”
Eerst twijfelen hulpverleners nog of ze haar maag leeg moeten pompen, omdat ze denken dat Cynthia op de post beland is doordat ze te veel heeft gedronken. Zodra ze zelf begint over te geven is leegpompen niet meer nodig en besluiten ze verschillende tests te doen.
Infuus
“Toen ik wakker werd lag ik aan het infuus en werd er bloed geprikt om te controleren of ik drugs in mijn systeem had. Deze test was positief uitgeslagen. Ze hadden resten van GHB in mijn bloed gevonden. Zelf heb ik deze drugs nooit gebruikt.”
Cynthia denkt dat ze gedrogeerd is door middel van needle spiking. “De hulpverleners hebben dit niet met 100 procent zekerheid kunnen bewijzen. Één van hen dacht een puntje op mijn been te zien, maar zeker weten hoe ik gedrogeerd ben doen ze niet.”
Uiteindelijk zijn de ouders van Cynthia gebeld en is ze door hen opgehaald in Breda. Eenmaal thuis is ze er nog flink ziek van geweest. “Ondanks de omstandigheden gaat het al iets beter met mij. Het zal nog wel een tijdje duren voordat ik er volledig bovenop ben.”
Cynthia denkt wel te weten wie de dader is, maar heeft hier geen hard bewijs voor. De gebeurtenis heeft grote invloed op haar vertrouwen gehad. “Vrienden hebben wel gevraagd of ik mee uitga. Ik vind het nu best spannend om mee te gaan.”
Wil je meer informatie, heb je vragen of heb je behoefte om met iemand te praten over je eigen ervaring met drogering? Bij de Drugs Infolijn kun je anoniem terecht voor hulp en advies via het telefoonnummer 0900- 1995.