Cantal Bakker heeft een fietstrend genaamd ‘Pikala‘ veroorzaakt in Marrakech. Na vijf jaar werkt ze samen met grote touroperators, een droom die werkelijkheid wordt.
Nederlandse Cantal Bakker (30) veroorzaakt fietstrend in Marrakech
Spot je in Marrakech een blonde vrouw met een stoet fietsers achter zich aan, dan is de kans groot dat je Cantal hebt gezien. Maar wie is deze vrolijke verschijning op een tweewieler?
Van vakantiedroom tot realiteit
Op 16-jarige leeftijd gaf Cantal fietsles aan vluchtelingen in Nederland. Voor vluchtelingen geeft de mogelijkheid om te fietsen een hoop vrijheid. Dit is haar altijd bijgebleven. Als afgestudeerd student aan de Koninklijke Kunstacademie had Cantal geen ervaring met ondernemen. En toch kreeg ze toen ze vierentwintig was het idee om een fietsproject op te zetten. Het idee ontstond toen ze in Marrakech op vakantie was en op de fiets de stad doorkruiste. “Het viel me op dat hier verder níemand fietste. Zowel de locals als de toeristen niet. Waarom eigenlijk niet? Hoe kan ik ervoor zorgen dat de fiets sociaal economische mogelijkheden biedt aan jongeren uit de stad? En tegelijkertijd mensen het plezier en de mogelijkheden laten ontdekken van de fiets?,” vertelt Cantal over hoe haar idee gestalte kreeg.
Het realiseren van haar fietsproject ging niet zonder slag of stoot. “Marokkanen fietsen niet. De mensen hier zijn gek op dure auto’s. Het idee over mijn fietsproject kreeg dan ook geen warm welkom.” Ze kreeg reacties als: “Je moet er helemaal niet aan beginnen”, en “Kind, ga toch terug naar Nederland”. Maar dat bracht Cantal niet van de wijs. Ze bleef erin geloven en het bedrijf bestaat inmiddels zes jaar. “Nu werken wij samen met grote touroperators.”
Ecotoerisme
Het introduceren van de oer-Hollandse fiets en alle dingen die daarbij komen kijken, doet Cantal op een duurzame manier. Maar liefst 99% van alle fietsen zijn gerecycled vanuit Nederland. “Alle activiteiten zijn groen. Van de fietstours tot en met de onderdelen en het gereedschap dat we gebruiken.” Het is dus gezond voor de mensen en goed voor de natuur. Naast de fietstours die Cantal geeft, heeft ze Pikala nog verder uitgebreid dan alleen het geven van fietstours en fietslessen. Pikala heeft namelijk ook koeriers die pakketten en groenten afleveren. Dit is veel duurzamer, omdat er geen schadelijke brandstoffen in het milieu terecht komen.
Het blijft niet bij Marokko
Cantal weet nog niet wat de toekomst haar brengt, maar ze heeft grote dromen. Pikala is in de loop van de jaren erg populair geworden in Marokko. Voordat de wereld op slot ging, voorzag ze maandelijks 350 tot 600 toeristen van een bijzondere tour per fiets. Op dit moment ligt dat aantal een stuk lager. Maar als Pikala zo door blijft groeien, wil Cantal haar fietsbedrijf graag uitbreiden naar meer Afrikaanse landen. “Ik wil al deze kennis delen met zoveel mogelijk mensen,” vertelt ze. Tot nu toe zit ze helemaal op haar plek in Marrakech, en runt ze haar bedrijf met liefde. Maar de dagelijkse zaken zal ze hoogstwaarschijnlijk niet voor altijd blijven uitvoeren. Cantal staat open voor alles wat er op haar pad komt.