Het is allesbehalve vreemd om je tijdens een pandemie een beetje opgebrand te voelen. Juist jonge mensen dealen nu met (beginnende) burn-outklachten, blijkt uit recent onderzoek.
Vier dingen die je direct kunt doen wanneer je burn-outklachten ervaart
Psycholoog Gijs Coppens van zorgplatform Open Up vertelt welke stappen je direct kunt ondernemen als je deze gevoelens ervaart.
Wat is een burn-out?
Een burn-out duurt niet altijd jaren, en kan zich soms ook over een paar weken uitstrekken. Wellicht ben je oververmoeid omdat je te hard gewerkt of gestudeerd hebt, en loop je daarom tegen je grenzen aan. De eerste symptomen zijn niet altijd makkelijk te herkennen en voor iedereen verschillend. Sommigen voelen zich opgejaagd of somber, terwijl anderen last hebben van pijn in de spieren of een hoge ademhaling.
Stoppen en bewust worden
Een eerste tip is hoe dan ook hetzelfde: stop met dat wat je aan het doen bent. Dat is vaak nog lastiger dan je denkt, benadrukt Gijs. “Probeer tóch te gaan zitten met een glas water. Het is belangrijk om je bewust te worden van dat wat je ervaart. Het kan helpen om je gevoelens hardop uit te spreken of op te schrijven. Wat gaat er in je hoofd en lichaam om? Misschien ben je heel veel aan het piekeren, of voel je dat je nek gespannen is. Accepteer dat dit nu de situatie is, je hoeft er niet direct wat aan te veranderen.”
Lees ook
Actrice Lana Condor kreeg een burn-out na succesvolle Netflix-film
Zoek niet direct afleiding
Het kan verleidelijk voelen om meteen afleiding te zoeken in de vorm van je favoriete Netflixserie, maar dat raadt Gijs af. “Blijf liever dicht bij je burn-outklachten, en ga iets voor jezelf doen. Denk aan een wandeling, ademhalingsoefening of yoga. Het hoeft niet heel intensief te zijn. Je kan dit eventueel met iemand anders doen. Het gaat er vooral om dat je spanningsniveau wat zakt, en je rustiger wordt. Neem hier goed de tijd voor, wat mij betreft een heel weekend.”
Overweeg steun zoeken
Het kan fijn zijn om steun te zoeken. Benader iemand die je vertrouwt, tipt Gijs. “Als je een vriendin hebt die áltijd meer klachten heeft dan jij, voel je juist extra alleen en ongehoord. Kies daarom voor iemand die zelf genoeg ruimte in zijn of haar hoofd heeft, zodat je samen kunt kijken naar jouw leven. Vertel bijvoorbeeld wat je is overkomen, zoals: ‘Ik kwam laatst opeens thuis met hartkloppingen, dat heb ik nog nooit ervaren.’ Met iemand samen zie je altijd meer, en weet je zeker dat het niet te gekleurd raakt door je eigen negatieve gevoel.”
Professionele hulp inschakelen
Als je het gevoel hebt dat je de burn-outklachten nog zelf kunt oplossen, kun je online even sparren met een psycholoog. “Het is niet altijd nodig om je meteen in het traditionele systeem (bij een huisarts of psycholoog, red.) te melden. Dat kan wel, maar dit is een laagdrempeligere eerste stap. Zij zullen bevestigen dat je gevoelens niet abnormaal zijn. Het zijn gewoonweg signalen van je lichaam, die vertellen dat je uit balans bent.”