Heartbroken zijn omdat de vriendschap met je bestie is beëindigd; is dat niet overdreven? Nee hoor, zegt psycholoog Odyl Rozendaal. Ze praat ons elke twee weken bij over mental health issues.
Vandaag: wat te doen als je vriendschap is verbroken?
Voorstellen
Eerst even voorstellen: ik ben Odyl Rozendaal, 38 jaar oud, geboren in Suriname en opgegroeid in Nederland. Ik ben getrouwd met mijn high school sweetheart, samen met onze twee jongens wonen we in het gezellige Amsterdam. Inmiddels werk ik al 15 jaar als psycholoog. Deze kennis en ervaring over de mentale gezondheid ga ik met je delen in de nieuwe column van LINDA.meiden.
Impact
Op één of andere manier begrijpen we de impact van een verbroken liefdesrelatie of een relatie met je ouders veel beter dan als je een punt zet achter een vriendschap. En dat terwijl je heus ook liefdesverdriet mag hebben als je vriendschap is doodgebloed.
Het is vanzelfsprekend dat je goed contact met je ouders wil. Ook als je volwassen wordt heb je ze nog best vaak nodig. Voor die derde verhuizing in hetzelfde jaar vanwege de woningnood, of gewoon lekker genieten tijdens een familiedag met flauwe dad jokes. Je grote liefde vinden is daarnaast al een reis op zich, vooral in dit tijdperk van online daten (én online ghosten). Maar deze vriendschappen nemen we een beetje voor lief, terwijl juist onze vrienden een stevige basis vormen in ons leven.
Verdrietig
Onze vrienden hebben ons op ons slechtst en ons best gezien. Met een beetje geluk waren ze er in de moeilijke perioden en we mogen in onze handen knijpen als we dezelfde rare trekjes en interesses hebben. Niet zo gek dat we dan verdrietig zijn als deze persoon geen onderdeel meer uitmaakt van ons leven. En dat is een understatement; gemiddeld duurt het zes maanden om over een verbroken vriendschap heen te komen.
Afhankelijk van hoe de vriendschap beëindigd is en hoe hecht jullie waren, kan dit korter of langer duren. Dat kan ik beamen na het loslaten van een paar vriendinnen; telkens weer een minicrisis. Ik slingerde van schuldgevoel en zelftwijfel naar intense boosheid. Hetzelfde gesprek analyseerde ik keer op keer, ook al bleef de uitkomst natuurlijk hetzelfde. En velen begrepen de impact niet, dus voelde ik me best eenzaam. Groeipijn 2.0.
Hoe verder?
Oké, een beetje heartbreak is dus normaal als die deur sluit. Maar hoe dan verder? Iedereen heeft een eigen manier en eigen tempo, maar de volgende drie tips kunnen wel helpen in het proces.
Tip 1: Geef toe aan het rouwproces: laat alle emoties er zijn, zoals teleurstelling, verdriet en boosheid. Emotie is energie die moet stromen, dus emoties wegdrukken of ontkennen is niet zo handig. Die komen anders later terug als een boemerang en dan moet je er alsnog mee dealen. Stap dus in die emotionele rollercoaster en gun het wat tijd.
Tip 2: Reflecteer op de breuk: een breuk is gemakkelijker te verwerken als jij het initiatief hebt genomen. Maar in beide gevallen is het waardevol om na te gaan hoe jullie op dit punt zijn gekomen, zodat je hiervan kunt leren. Waren jullie uit elkaar gegroeid? Ben je tekortgeschoten of heb je een groot aandeel in de breuk? Confronterend, maar deze informatie zal je toekomstige vriendschappen verbeteren.
Tip 3: Richt je aandacht op anderen: een potje huilen is héél goed voor je herstel! Toch is het ook goed om van die bank af te komen en contact met anderen te maken. Investeer in je andere vriendinnen, ga naar leuke evenementen of sluit je aan bij een nieuwe community. Dit geeft een beetje afleiding én helpt te relativeren: dit is niet het einde van de wereld, er zijn gelukkig nog genoeg andere vissen in de zee.
Niet overdreven
Dus een gebroken hart hebben over je bestie is heel normaal en totaal niet overdreven. Net als met een romantische relatie zul je er na verloop van tijd wel overheen komen. En je kunt nog altijd een radicale make-over doen of je haar paars verven als het je te langzaam gaat.