Het klinkt misschien verleidelijk: spotgoedkoop wat fillers online kopen, om vervolgens zelf je lippen op te spuiten. Steeds meer vrouwen vallen voor deze vorm van doe-het-zelf botox, waarbij Youtube-tutorials voordoen hoe het ‘moet’.
Waarom je nóóit met doe-het-zelf botox aan de slag moet volgens deze arts
Ondertussen is deze zorgwekkende trend hartstikke gevaarlijk, vertelt cosmetisch arts Oran Ayubi.
Youtube-tutorials
De Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde benadrukte in 2020 al hoe groot dit probleem is. Op websites als AliExpress zijn alle benodigdheden voor botox volop verkrijgbaar, maar verre van veilig. Heelkundige behandelingen mogen alleen door bekwame cosmetische artsen worden toegepast, omdat er anders (grote) complicaties op kunnen treden.
Toch staan er nog talloze video’s op Youtube en TikTok waarbij mensen zelf aan de slag gaan met verschillende DIY-pakketten. Het gaat dan bijvoorbeeld om het gebruik van een grote hyaluronpen, waarbij een hoge luchtdruk ervoor zou moeten zorgen dat je – zonder naald – gevuldere lippen, wangen of rimpels krijgt.
Oogt eenvoudig, is het niet
Oran Ayubi heeft als cosmetisch arts net een kliniek geopend in Amsterdam, en vertelt dat de trend al een tijdje bestaat. “Zelfs het zelf opspuiten van billen met kippenbouillon is mij niet vreemd. Veel vrouwen hebben het idee dat ze iets aan hun uiterlijk moeten doen door de peer pressure die social media oplevert. Als je door de gemiddelde tijdlijn scrollt, lijkt iedereen volle lippen en een stralende huid te hebben. Het lijkt wel of de hele wereld aan de botox zit.”
Terwijl dit soort cosmetische behandelingen lang niet voor iedereen te betalen zijn. “Het zelf aanschaffen van producten lijkt dan een mooie oplossing. En als mensen op Youtube en TikTok het ook doen, oogt het bijna eenvoudig. Dat is het natuurlijk niet: een getrainde arts begrijpt dat elk patiënt een unieke gezichtsanatomie, huidstructuur en ander esthetische doeleinden heeft. De juiste plaatsing en injectietechniek is een vak op zich.”
Lees ook
CDA wil minimumleeftijd voor botox en fillers omhoog, arts: ‘Heel goed’
Je weet niet wat erin zit
Botox valt niet voor niks onder de geneesmiddelenwet, en is uitvoerig getest op mogelijke bijwerkingen en complicaties. Oran: “Daarom is de online verkoop van goedkope versies zo’n probleem: het ontbreekt aan transparantie en kwaliteitscontrole. Je weet nooit precies wat er in de fillers, pennen en botoxflesjes zit. Bovendien is het importeren van niet gekeurde geneesmiddelen verboden bij de wet, en ben je onbewust illegaal bezig.”
Dat er complicaties op kunnen treden, is dus een logisch gevolg. “Door de enorme druk van een hyaluronpen kan de filler bijvoorbeeld in je bloedvat terechtkomen, waardoor de boel verstopt raakt. Als dit niet direct verholpen wordt, kan de huid afsterven. Daar houd je blijvende littekens aan over, en in het ernstige geval kun je zelfs blind worden. Je kunt ook last krijgen van een allergische reactie of infectie.”
Verminking
Soms ‘bereik’ je al helemaal het tegengestelde effect, en vermink je het gezicht. “Cosmetische artsen hebben met een reden geneeskunde gestudeerd. Kennis over de anatomie, huidstructuur en bloedvaten is heel belangrijk voor het injecteren. Bij een arts weet je zeker dat de juiste hoeveelheid botox op de juiste plaats én diepte wordt geïnjecteerd, terwijl DIY-opties die garantie nooit geven.”
Ga dus vooral naar een big-geregistreerde arts, benadrukt Oran. “De weg naar goedkope producten en oplossingen lijkt misschien aantrekkelijk, maar het gaat om je eigen lichaam en gezondheid. Uiteindelijk wil je zelf toch ook een behandeling die effectief en veilig is? Bij een dokter kun je ook altijd met een gerust hart terugkeren, mocht er een keer iets niet goed gaan.”