Morgen is het internationale vrouwendag. Daarom zet LINDA.meiden boeken over sterke vrouwen, feminisme en taboes voor je op een rijtje.
Van romans tot graphic novels.
Morgen is het internationale vrouwendag. Daarom zet LINDA.meiden boeken over sterke vrouwen, feminisme en taboes voor je op een rijtje.
Van romans tot graphic novels.
Een zorgzame, verantwoordelijke lerares die midden in haar twenties zit: dat is hoe hoofdpersoon Magda geschetst wordt in de tekeningen van graphic novel Uitweg. Het zorgeloze leven van Magda verandert alleen drastisch wanneer de lerares ongewenst zwanger blijkt te zijn. Hoewel ze niet zeker weet of ze het kind wil houden, weet ze dat ze weinig keuze heeft door de strenge abortuswetten in Polen.
In Polen is het plegen van abortus namelijk strafbaar. Hierdoor durft de lerares haar keuzes niet te bespreken met familie en vriendinnen en staat ze er alleen voor. Terwijl ze om probeert te gaan met haar schuldgevoelens, doet ze een poging om een oplossing te vinden voor haar probleem. Ondertussen tikt de klok genadeloos verder.
Vanaf morgen is dit Nederlandse boek ook in de winkels te koop.
In plaats van studeren, besluit Valerie Cook om op haar zeventiende de wereld te ontdekken met haar backpack. Inmiddels is ze negen jaar, twee kinderen en een man verder. In de loop van de jaren laat ze zich niet tegenhouden door de mening van anderen, een ongeluk met het skateboard of gebrek aan geld. Met negen euro als dagbudget blijft ze vol zelfvertrouwen door de wereld trekken. Ook begint ze een eigen hostel op wielen, samen met haar man, en lukt het haar om ondertussen ook een goede moeder te zijn.
In leven zonder plan B neemt Valerie je mee in haar levensverhaal en hoopt ze anderen te inspireren om ook zonder back-up plan te leven. Omdat zij in zichzelf geloofde, heeft ze namelijk nooit na te hoeven denken over een plan B.
BNNVARA zendt documentaire 'Sisterhood' uit op internationale vrouwendagLees meerSuriname, 1870: meiden kunnen niet studeren en zullen in het huishouden werken om hun moeder te helpen. Jongens mogen wel verder studeren en zullen uiteindelijk werken om voor hun toekomstige gezin te kunnen zorgen. Hoewel dit voor velen normaal is in deze tijd, voelt meisje Alex zich beperkt in haar mogelijkheden. Hier komt verandering in wanneer de vakantie aanbreekt.
In de zomervakantie ontmoet Alex namelijk Ernst Martzil, die in het geheim bezig is met het bouwen van een machine. Het duurt een tijdje, maar uiteindelijk weet Alex hem te overtuigen om mee te helpen. Hierdoor ontdekt Ernst hoe intelligent het jonge meisje is. Misschien lukt het hen zelfs om Alex’ eigen toekomst te veranderen.
“Je moet kinderen krijgen, omdat het zo hoort”, “Wij willen wel graag grootouders worden, hè?” en “Wie zorgt er dan voor jou als je oud bent?”: een vrouw die geen kinderen wil krijgen, krijgt vaak allerlei negatieve opmerkingen naar haar hoofd geslingerd. Vaak van mensen die niet luisteren naar wat zij te zeggen heeft.
In echte vrouwen krijgen een kind focust niet-moeder Liesbeth Smith zich op een kinderloos leven en hoe het is om als vrouw geen kinderen te hebben. Niet alleen heb je namelijk te maken met de mening van anderen, maar ook met de verwachtingen van jezelf en de samenleving.
Wil je meer weten over feminisme, gender, lichaam, seks en de toekomst? Dat zijn namelijk precies de onderwerpen die besproken worden in dit boek, geschreven door Dorien van Linge.
Niet alleen wordt er gefocust op het heden van feminisme, maar ook de geschiedenis van zowel feminisme als racisme worden behandeld. Gelukkig hoef je niet bang te zijn voor droge, feitelijke tekst: het boek is gevuld met illustraties en een schrijfstijl die juist niet verveelt.
'Damn Honey' beantwoordt: dít is waarom Internationale Vrouwendag nog nodig is (en 1 dag is niet genoeg)Lees meer