‘Upcyclen’ is een groeiende trend op TikTok. Bibi-Jane Angelica del Rosario (24) legt uit wat het precies zo leuk maakt en hoe jij het zelf óók kunt doen.
Nooit meer kleding kopen: Bibi-Jane (24) 'upcyclet' tweedehands kleding
Bibi-Jane begint in 2020 met het upcyclen van kleding en heeft inmiddels twee eigen merken opgebouwd.
Upcyclen
Begin 2020 besluit Bibi-Jane cold turkey te stoppen met het kopen van kleding. “Ik ben gek op fashion en zag hoe snel items van de nieuwe collectie naar de sale gingen. Ook ging ik regelmatig naar de kringloop. Ik realiseerde me dat tweedehandskleding blijft opstapelen door de fast fashion-industrie.” Daaraan bijdragen wil ze niet, maar helemaal geen kleding meer kopen blijkt ook geen oplossing te zijn. “De kleding in winkels was niet duurzaam en de kleding in de kringloop was vaak net te saai. Ik miste duurzame, unieke en toegankelijke pieces.”
In de eerste lockdown begint Bibi-Jane haar nieuwe hobby: kleding upcyclen. “Upcyclen is het hergebruiken van ongewenste of defecte kleding door het materiaal te gebruiken voor een nieuw kledingstuk. Het was voor mij een manier om mijn oude kleding weer te dragen én het is duurzaam.” Met video’s op YouTube leert ze in eerste instantie kleine thriftflips te doen. “Ik begon met kleding innemen en inkorten. Vervolgens ben ik tasjes gaan maken van oude jeans. Mijn vrienden gaven mij de spijkerbroeken die ze niet meer droegen en ik maakte er iets nieuws van.”
Bibi and Jean
Op TikTok maakt Bibi-Jane videos van haar creaties. “Mensen begonnen al snel te reageren met: ‘Waar kan ik dit kopen?!'” Toen is ze haar eigen bedrijfje begonnen, gespecialiseerd in het het upcyclen van jeans. “Met Bibi and Jean heb ik inmiddels mijn eigen website. Ik maak niet alleen tassen, maar ook scrunchies, tops, broeken en kussenslopen.” Daarnaast is ze een merk begonnen waarmee ze zich focust op andere materialen. “Ik maak nu ook truien en tops van gebreide stof, onder de naam Thriftazine. Die items verkoop ik op dezelfde site, maar ook op Vinted.”
Tekst gaat verder na de Instagram-post
TikTok
‘OMG als je dit kan hoef je nooit meer kleding te kopen!’ is een reactie die Bibi-Jane ook vaak op TikTok krijgt. “Ik merk aan de reacties dat mensen echt willen leren hoe ze iets zelf kunnen maken. Dat is aan de ene kant heel leuk, omdat ik mensen inspireer, maar aan de andere kant wil ik het natuurlijk verkopen. Toch maak ik ook tutorials zodat volgers het ook zelf kunnen proberen. Dat is ook nog eens duurzamer dan dat ze alleen mijn werk kunnen kopen.”
Het item waar Bibi-Jane het meest trots op is, is een jeans die ze voor zichzelf heeft gemaakt. “Op TikTok kreeg ik veel positieve reacties en wilde iedereen gelijk weten hoe ik de broek had gemaakt. Maar het algoritme zet me ook weleens op een andere for you–page. Ik had een video over een sjaal gemaakt van spijkerstof geplaatst, waarop mensen reageerden: ‘Je kan ook gewoon je broek om je nek hangen.’ Als ik dat soort reacties krijg, heb ik meteen door dat een video op de verkeerde kant van TikTok is beland.”
Tips
Op haar Instagram en TikTok deelt Bibi-Jane regelmatig tips en tutorials over specifieke items. Maar, voor de lezer die meteen zelf aan de slag wil, heeft ze de beste tips op een rijtje gezet:
1. YouTube-videos zijn echt je best friend.
2. Begin met een simpel design, bijvoorbeeld een tote-bag.
3. Je kan het best beginnen met een dunne stretch-stof (zelf ben ik met spijkerstof begonnen, maar dit is dik en stug materiaal).
4. Als je met een dunne stof werkt, kan je met de hand naaien (dan leer je ook beter begrijpen wat het idee achter een naaimachine is).
5. Je hoeft geen kleding te kopen om te beginnen. Kijk eerst achterin je kast en probeer dat lang vergeten kledingstuk een nieuw leven te geven.
6. Als je toch kleding wil thriften voor een upcycle-project: probeer dan de vintage-markten. Waterloomarkt is mijn favoriet (extra tip: de kleding die op de grond ligt is vaak het best).
7. Trust the process en leer van je fouten. Ik maak soms per ongeluk een scheef topje, maar uiteindelijk vind ik dat scheve detail juist cool en uniek.
Deze tweedehandswinkels bewijzen dat vintage allang niet meer muf isLees meer