Bij een hypotheekaanvraag ben je niet verplicht aan te geven dat je een studieschuld open hebt staan. Maar als het aan de Autoriteit Financiële Markten ligt is dat binnenkort verleden tijd.
Autoriteit Financiële Markten wil verplichte vermelding studieschuld bij hypotheekaanvraag
Studieschulden moeten worden geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR), vindt de financiële toezichthouder.
Geregistreerde studieschuld
De financiële toezichthouder van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) buigt zich jaarlijks over de thema’s die volgens de AFM wettelijk moeten worden aangepast. Een van de genoemde knelpunten dit jaar is de financiële weerbaarheid van huishoudens. De toezichthouder neemt dan ook als aanbeveling mee dat studieschulden moeten worden geregistreerd bij Bureau Krediet Registratie. Dit om te voorkomen dat mensen een hypotheek krijgen die te hoog is.
De AFM wijst erop dat veel mensen hoge lasten moeten afdragen aan hypotheekverstrekkers. Volgens hen komen ze regelmatig in de problemen met het betalen van de maandelijkse kosten, omdat verstrekkers niet op de hoogte zijn van overige financiële lasten als een studieschuld. Uit onderzoek blijkt dat 15 procent van de starters die schuld niet opgeeft bij het aanvragen van een hypotheek.
Ze stellen dan ook voor financiële instellingen toegang te geven tot een register voor automatische inzage van de studieschulden. Het BKR ligt dan het meest voor de hand, “vanwege de aansluiting met de reeds bestaande schuldenregistratie”.
Lees ook
Minder stress, meer geld: 6 x zó werk je je schulden het snelst weg
‘Dat gaat we dus niet doen’
Met de mogelijk bijkomende maatregel zal het voor starters op de huizenmarkt nog moeilijker zijn een woning te kopen. Volgens Demissionair minister Van Engelshoven (OCW) is dit een slecht idee. “Het kabinet vindt het belangrijk dat lenen voor elke student toegankelijk blijft, zodat iedereen kan blijven studeren. Een BKR-registratie van de studieschuld kan een afschrikwekkende werking hebben. Dat gaan we dus niet doen.”
Niet alleen Van Engelshoven is hierop tegen, ook landelijke studentenorganisatie ISO is niet te spreken over de aanbeveling. “Het leenstelsel en de situatie op de woningmarkt zijn op zichzelf al genoeg reden tot zorgen voor studenten, ” zegt Dahran Çoban, ISO-voorzitter. Volgens hen is de BKR-registratie van studieschulden ook in strijd met de afspraken die bij invoering van het leenstelsel zijn gemaakt.