Arts (30) over menstruatie: 'Als pijn je belemmert moet je naar een arts toe'
Wat werkt het best tegen menstruatiepijn?
“Voor alle vrouwen is dit verschillend. Het ligt er namelijk aan hoe zwaar je menstruatiepijn is. Sommige vrouwen vinden het al fijn om een kruik te gebruiken, terwijl andere vrouwen pijnstilling moeten slikken. Ibuprofen helpt bijvoorbeeld goed. Ook ligt het eraan of je buik- of rugpijn hebt. Het verschilt per vrouw, waar en hoe sterk die pijn is.”
Bij welke klachten moet je contact opnemen met een gynaecoloog?
“Vrijwel iedere vrouw heeft wel klachten door haar menstruatie, maar als de pijn je belemmert in je dagelijks leven is het goed om contact op te nemen met een arts. Als je bijvoorbeeld elke maand standaard een dag vrij moet nemen van je werk of je ziek moet melden van school, is het verstandig om een afspraak te maken bij je huisarts.”
Als je menstruatie langer uitblijft en je bent niet zwanger, wat kan de reden dan zijn?
“Dat is best ingewikkeld. Het ligt eraan of je normaal gesproken regelmatig ongesteld bent. Stress, intensief sporten of slecht slapen kan je menstruatie bijvoorbeeld al beïnvloeden, en ervoor zorgen dat je een paar dagen later ongesteld wordt.”
“Als je structureel onregelmatig ongesteld bent, kun je denken aan PCOS. Je bent dan structureel onregelmatig ongesteld. Onregelmatig is als de lengte van je cyclus elke maand meer dan drie dagen verschilt. Duurt jouw cyclus de ene maand bijvoorbeeld 27 dagen en de andere maand 29 dagen, dan is er niets aan de hand. Het is verstandig een arts te consulteren als jouw cyclus bijvoorbeeld de ene maand 24 dagen duurt en de andere maand 32 dagen.”
Welk menstruatieproduct is het best voor je lichaam?
“Alle menstruatieproducten die op dit moment op de markt zijn, zijn veilig. Uiteindelijk gaat het om jouw voorkeur. Sommige vrouwen vinden de menstruatiecup fijn, terwijl andere vrouwen maandverband veel prettiger vinden omdat ze liever niets in hun vagina willen. Een menstruatieproduct werkt het veiligst als je er hygiënisch mee omgaat, dus als je zorgt dat je je tampon op tijd wisselt of je menstruatiecup goed schoonmaakt na gebruik. Zo voorkom je dat er teveel bacteriën gaan groeien.”
Hoe ontstaan de menstruatiekrampen? Wat gebeurt er in je baarmoeder als je dat voelt?
“Je baarmoeder is een grote spier. Als je ongesteld bent, trekt deze samen om het baarmoederslijmvlies dat erin gegroeid is uit te scheiden. Dat is het bloed en het slijm dat je ziet als je ongesteld bent. Het samentrekken van die spier kan veel pijn geven in je buik of in je rug. Als je tijdens je menstruatie veel last hebt van hoofdpijn, kan dit komen doordat je hormonen niet in balans zijn.”