Anniek is Early Hardcore dj en producer onder de alias Lazy Ann. Ze vertelt wat muziek voor haar betekent en hoe het haar door de duistere periodes in haar leven heeft gesleept.
Dj en producer Anniek (23) verwerkt haar emoties met muziek: 'Het heeft mijn leven gered'
Trigger warning: dit artikel bevat omschrijvingen van zelfbeschadiging en zelfdoding.
Depressie
Anniek krijgt al op jonge leeftijd te maken met depressieklachten. “Het begon in mijn thuissituatie. Mijn beide ouders hebben in het leger gezeten en mijn moeder heeft hier PTSS aan overgehouden. Ze zat daardoor niet lekker in haar vel en dat was thuis te voelen. Ik ben daar van kleins af aan gevoelig voor geweest en ik heb mezelf aangeleerd om mijn emoties te onderdrukken”, vertelt ze.
Als jonge meid op school komt ze al in aanraking met maatschappelijk werkers. “Destijds werd ik gepest, omdat ik als anders werd gezien. En dit was een bevestiging dat ik ook anders wás. Ik was altijd al een buitenbeetje en in de puberteit is het uit de hand gelopen”, gaat ze verder. Thuis en op school voelt Anniek zich niet veilig en ze kan nergens tot rust komen. Ze wil er wel over praten, maar ze dacht dat ze haar ouders alleen maar tot last zou zijn. “Ik loste het liever zelf op dan dat iemand last van mij had. Toen begon ik met zelfbeschadiging om al mijn gedachtes stop te kunnen zetten. Maar daardoor zakte ik juist verder in mijn depressie.”
Tekst loopt door onder de Instagram-post.
Anniek krijgt wel hulpverlening, maar voelt zich niet begrepen of gehoord. “Dit werd zo erg dat ik geen uitweg meer zag. Tijdens mijn dieptepunt heb ik toen een aantal zelfmoordpogingen gedaan.” Ook wordt ze in die tijd opgenomen bij een crisisopvang jeugdpsychiatrie. “Daar werd ik echt niet beter van. Ik heb er zelfs PTSS aan overgehouden. Zo heftig waren de dingen die ik daar heb gezien en meegemaakt. Ik heb me in die tijd heel alleen gevoeld.”
Early Hardcore
Anniek besluit dat ze een gezonde manier nodig heeft om even los van haar gedachtes te komen. Een manier die haar geen kwaad kan doen. Al snel komt ze uit op muziek. Ze bespeelt meerdere instrumenten, maar raakt snel gefrustreerd als ze een foutje maak. “Als je digitaal muziek maakt, kan je het later makkelijk bewerken of weghalen. Ik ben groot fan van Early Hardcore. De keiharde muziek zorgt ervoor dat ik even uit het dagelijkse leven kan ontsnappen. Muziek haalt iets positiefs in mij naar boven. Het geeft mij energie en een lach op mijn gezicht.”
Muziek
“Muziek voelt heel persoonlijk voor mij, omdat ik mijn gevoel erin kwijt kan. Als het minder goed met mij gaat, dan hoor je dat ook in mijn muziek. Ik heb bijvoorbeeld de track Terminal Fool en die is heel duister. Ik weet nog precies hoe ik er toen bijzat. Dat was een donkere periode in mijn leven. Daarom vind ik het ook heel eng om mijn muziek te laten horen, omdat ik een stukje van mezelf blootleg.”
Het doel van Annieks muziek is niet geld of populariteit, maar het verwerken van haar emoties. “Het is fijn dat anderen mensen ook plezier hebben van mijn muziek. Ik wil anderen inspireren en hoop dat zij ook een gezonde manier vinden om met hun emoties en gedachtes om te gaan. Muziek maken heeft mij in ieder geval gered.”
Worstel je met suïcidale gedachten of maak je je zorgen om iemand anders? Praat er dan over. Bel 0800-0113 of ga naar www.113.nl. Stichting Zelfmoordpreventie is 24 uur per dag en zeven dagen per week bereikbaar.
Dit artikel verscheen eerder op LINDA.meiden.
Cyan (22) is een trotse gabber: 'De vooroordelen kloppen helemaal niet'Lees meer