Mensenrechtenorganisatie ‘Amnesty’ pleit voor de Wet Verantwoord en Duurzaam Internationaal Ondernemen (WVDIO), zodat iedereen in Nederland voortaan verantwoord kan shoppen.
Volgens Amnesty móét deze wet er komen om uitbuiting tegen te gaan: 'Kinderarbeid mag geen optie zijn'
LINDA.meiden spreekt Tara Scally, Amnesty Adviseur Business en Human Rights over de noodzaak en de inhoud van deze wet.
Amnesty International
Scally zet zich al vijftien jaar in voor mensenrechten en internationale ketens. “Dit begon met persoonlijke interesses. Als tiener hield ik van shoppen en ging mij verdiepen in hoe ik dat zo verantwoord mogelijk kon doen. Na wat onderzoek kwam ik erachter dat er veel mis is in de kledingsector.”
Rana Plaza
Scally noemt als voorbeeld de fabrieksramp van Rana Plaza in Dhaka, de hoofdstad Bangladesh (2013). De managers van de textielfabrieken dwingen de arbeiders om aan het werk te gaan, ondanks grote scheuren in het gebouw. In de fabriek worden kleren gemaakt voor grote westerse merken.
De textielfabriek van acht verdiepingen hoog stort in en er komen meer dan 1130 mensen om het leven. Van de 5000 werknemers die er die dag aanwezig zijn, raken 2500 mensen gewond.
Dit is een van de voorbeelden die Scally aanhaalt. “Er zijn nog veel meer voorbeelden van mensenrechten die geschonden worden binnen een productieketen.”
Wat je moet weten over Shein, de spotgoedkope kledinggigant die wordt beschuldigd van uitbuitingLees meerMensenrechten
Een onveilige werkomgeving, intimidatie, fysieke uitbuiting, schade aan de natuur of gezondheid, land innemen en kinderarbeid vallen allemaal onder mensenrechtenschending zegt de adviseur. “Amnesty International wil dat alle bedrijven de mensenrechten respecteren, in eigen land en daarbuiten. Het mag niet zo zijn dat mensen aan de andere kant van de wereld schade ondervinden door de productie voor ons eigen gewin. Of dit nu gas, staal, kleding of benzine is.”
‘Veel producten en diensten op de Nederlandse markt zijn tot stand gekomen onder slechte arbeidsomstandigheden, of brengen schade toe aan lokale omwonenden,’ volgens Amnesty International.
Tekst loopt door onder de post
Kinderarbeid
Bedrijven kunnen nu zonder toezicht hun gang gaan en dat leidt iedere dag weer tot ernstige gevolgen voor miljoenen mensen wereldwijd, onder wie veel kinderen. Sommigen worden uitgebuit of verminkt met de dood als gevolg, aldus Amnesty International. “Kinderarbeid mag helemaal geen optie zijn. De consument heeft nu de keuze tussen fair trade producten of niet. Dat is absurd”, zegt Scally.
Nieuwe wet
Om mensenrechtenschending tegen te gaan strijdt Amnesty International voor een nieuwe wet waarbij de productie van bedrijven onder toezicht staat. Het gaat om de Wet Verantwoord en Duurzaam Internationaal Ondernemen (WVDIO). “Dit is een wet die ervoor zorgt dat bedrijven Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO). Het stelt Nederlandse bedrijven verplicht om misstanden in hun productieketens te identificeren en aan te pakken”, vertelt de adviseur.
“Met deze wet kun je ook druk uitoefenen op andere landen. Buitenlandse bedrijven, die hun product in Nederland willen verkopen, worden daarmee gedwongen om ook transparant te zijn over hun productie.”
Boycotten
Volgens Scally is deze wet nodig, omdat je dan alle (toekomstige) bedrijven tegelijk aanpakt. “Mensen denken dat het verantwoord is om een winkelketen of bepaalde merken te boycotten. Dit geeft een sterk signaal af, maar voor structurele oplossingen is er een wet nodig. Bijna alle grote merken profiteren van lage productiekosten, doordat arbeiders in andere landen worden uitgebuit. En momenteel hebben alleen de bedrijven zelf de macht om verbeteringen door te voeren.”
Alleen een wet kan dit doorbreken volgens Amnesty International.
Media waarschuwen voor aanhoudende kinderarbeid bij PostNL BelgiëLees meer