Alina Danii Bijl (21) zit niet stil: ze studeert fulltime; trad op 7 mei aan als voorzitter van FNV Young & United én kan zich sinds kort ‘jongste vrouwelijke raadslid van de Sociaal Economische Raad (SER)’ noemen.
Alina (21): 'Steeds meer ruimte voor jonge vrouwen in politieke mannenwereld'
Dat ze daarnaast ook nog tijd heeft om jongeren te inspireren op TikTok, geeft je het idee dat vrije tijd er haast niet in zit voor Alina.
Alina’s bezigheden
Alina Danii Bijl weet goed hoe ze haar dagen moet vullen. Momenteel studeert ze aan de Erasmus Universiteit, maakt ze TikTok-video’s voor jongeren waarin ze complexe politieke problemen uitlegt en neemt deel aan de BKB Academie. Ook is ze sinds kort voorzitter van FNV Young & United – een vrijwilligersfunctie die haar ook de jongerenzetel bij de Sociaal Economische Raad (SER) bezorgt. Dit maakt Alina de jongste vrouw die deze positie bekleedt.
Net als ieder ander heeft Alina vierentwintig uur in een dag zitten, maar toch lijkt ze daar meer uit te halen dan de gemiddelde mens. Daarom vragen we haar wat haar geheim is. “Ik ben eigenlijk altijd al zo druk geweest. Mentoren op school waarschuwden me hier al voor, maar ik haal energie uit dingen die ik leuk vind om te doen. Wel kost het me veel energie om alles tegelijkertijd te doen en als ik heel eerlijk ben is het vooral een kwestie van vallen en opstaan. De ups en downs hebben me geleerd beter ‘nee’ te leren zeggen, waardoor ik uiteindelijk strenger kijk naar hoe ik mijn energie het beste kan verspreiden,” vertelt ze.
Jongste vrouw ooit
Sinds een paar weken is Alina voorzitter van FNV Young & United waarvoor ze twee jaar lang bestuurslid secretaris is geweest. “In de komende twee jaar ga ik me inzetten voor een sterke jongerenbond van binnen en van buiten. Het is onze taak om de komende jaren te strijden voor de jonge mensen die getroffen worden door de coronacrisis, grote schulden hebben, te maken hebben met een krappe huizenmarkt, de klimaatcrisis en jeugdwerkeloosheid.”
Als voorzitter krijgt ze ook de jongerenzetel bij de Sociaal Economische Raad (SER) toegewezen. Daarmee is de jongste vouw ooit om deze zetel te bekleden. “Dat is heel tof. Het is fijn om te zien dat er steeds meer jongeren, en dan in het bijzonder veel jonge vrouwen, bij de SER komen. Het zorgt ervoor dat dingen die te maken hebben met de maatschappij en het leven van jongeren daadwerkelijk besproken worden. Je praat als voorzitter met mensen die veel dingen nog moeten beleven, in plaats van mensen die praten over ervaringen uit het verleden.”
Lees ook
Dingen die niemand je vertelde over volwassen worden (maar je wel had willen weten)
Mannenwereld
Dat de politiek voor velen beschouwd wordt als een witte mannenwereld begrijpt Alina wel. Toch ziet ze dat daar steeds meer verandering in komt. “Het is juist fijn en inspirerend dat er steeds meer jongeren en vrouwen zich in deze wereld mengen. Daarnaast is er een SER jongerenplatform waar organisaties zich bij aansluiten. Dat biedt slagkracht.”
Voor velen van haar voormalig klasgenoten zijn de bezigheden van Alina niet bepaald spannend, maar zij is het daar niet mee eens. “Ik vind het leuk om mensen een luisterend oor te bieden. Ben dol op het aanhoren van verhalen. Soms geven de wereldproblemen een moedeloos gevoel, maar ik kom nu op een plek terecht waar ik verandering teweeg kan brengen. Dat is wat ik er zo sexy aan vind.”
Leiderschap
Je kunt er niet onderuit dat gedrag en cultuur leiderschap als mannelijk versus vrouwelijk beschouwen. “Hoe beschrijf of zie je leiderschap? Vaak is het welbespraakt, sterk én arrogant – dat is hoe wij het als maatschappij zien. Als vrouwen in een leiderschapsrol wordt er geacht dat je dit voorbeeld volgt. Terwijl leiderschap ook op een zachtmoedige manier kan. Hierbij hoeft de machocultuur niet in stand te blijven. If we don’t have a seat at the table, we’ll create our own table.”
Wil je op de hoogte blijven van Alina’s bezigheden? Check dan de filmpjes op TikTok of volg haar op Instagram.