We mogen weer! Niet alleen de horeca is weer open, ook musea mogen weer gasten ontvangen. Je doet het misschien iets minder snel dan een terrasje pakken, maar het kan echt net zo leuk (al dan niet leuker) zijn.
Let's go: 7 keer de leukste musea en tentoonstellingen
Daarom hebben wij 7 interessante exposities voor je op een rij gezet.
Sinaasappelzijde?
Fashion for Good in Amsterdam is een interactief museum gericht op de mode van de toekomst, én de toekomst is duurzaam! De tentoonstelling neemt je mee in de verhalen achter kleding en legt uit hoe jij zelf impact kan hebben op mens en milieu. Samen met rapper Dio heeft het museum een audiotour gemaakt, waarbij Dio je alles vertelt over materialen zoals bloemenleer en sinaasappelzijde. Een aanrader dus voor mensen die geïnteresseerd zijn in mode en duurzaamheid.
Computerliefde
In het Centraal Museum in Utrecht is de expositie Modern Love (or Love in the Age of Cold Intimacies) te zien. Deze expositie gaat over het idee wat wij vandaag de dag bij liefde hebben. Er is volgens de kunstenaars meer sprake van eenzaamheid en vervreemding, maar ook meer mogelijkheid voor connectie door digitalisering. Wat is de impact van onze digitale samenleving op onze gevoelens? Een aanrader voor zowel de hopeloze romanticus als de liefdesontkenner.
Dit bericht op Instagram bekijken
Een bericht gedeeld door Centraal Museum, Utrecht (@centraalmuseum)
Belonging to the streets
Het STRAAT museum in Amsterdam bevindt zich in een lasloods op de NSDM-werf. De grote loods is volledig gevuld met, zoals de naam al hint, street art. In de huidige tentoonstelling vragen graffiti-kunstenaars zich af of hun kunst nog wel street art is als het binnen staat en niet meeslijt met de buitenwereld, zoals graffiti normaal gesproken doet. Een aantal van de kunstwerken in de loods is zo groot als gebouwen. Erg indrukwekkend dus.
Zacht met een harde boodschap
In Museum de Fundatie in Zwolle is de tentoonstelling Let’s get political te zien. De tentoonstelling bestaat uit het werk van Joyce Overheul, die zich richt op ongelijkheid, seksisme, feminisme, machtsverhoudingen en emancipatie. Door ‘vrouwelijke’ materialen zoals textiel en kralen te gebruiken, steekt ze de draak met het idee dat deze materialen vroeger als minderwaardig werden gezien. Een humoristische take op een duidelijke boodschap dus, iets wat je echt moet zien.
Detoxen in de Melkweg
Een vierde interessante expositie bevindt zich niet in een museum, maar in het Amsterdamse poppodium de Melkweg. De tentoonstelling Virtual Virality, Online Intimacy & Digital Detox was tijdens de lockdown als online tentoonstelling en raamexpositie te zien. Maar nu de maatregelen zijn versoepeld is de expositie ook fysiek te bewonderen. In de expositie worden de onderwerpen over sociale media en de impact hiervan op onze gezondheid aangekaart. Interessant dus voor iedereen die eindeloos op Instagram blijft scrollen.
Lang leve Frida
Frida Kahlo is voor kunstliefhebbers een bekende naam, en voor velen een bekend gezicht. De kunstenaar staat bekend om haar zelfportretten: de iconische Mexicaanse vrouw met de unibrow. In het Drents Museum in Assen eren ze haar kunst in de tentoonstelling Viva la Frida! Zowel haar kunst als haar bezittingen kunnen daar worden bewonderd, om op die manier het complete verhaal van de kunstenaar te zien.
Genderful!
In het Wereldmuseum in Rotterdam is de tentoonstelling What a genderful world te zien. Het bespreekt de aandacht die er de laatste jaren is gekomen voor mensen die buiten de gender binary vallen. Tegelijkertijd kijkt de expositie naar de opkomst van de Amerikaanse gender reveal parties in Nederland. De druk lijkt hierdoor hoger te liggen op het geslacht van een kind. Wat als mensen zelf bepalen wie ze willen zijn? Dan krijg je een genderful world.
Rijksmuseum laat bezoeker kijken in de poriën van De NachtwachtLees meer