De dagen worden korter, mutsen komen tevoorschijn en onze handen sterven bijna af van de kou. Genoeg excuses voor warme choco.
Met deze 5 variaties op warme choco blijf je de complete winter warm
Mocht het drankje na een paar koppen je neus uit komen, hierbij vijf variaties erop.
Chocolademelk met speculaas
Want geen smaak zo winters als speculaasjes, niet?
Ingrediënten (2 á 3 personen): 500 ml volle melk, 75 gr melk chocolade, 2 eetlepels speculoos pasta, snufje kaneel, 1 eetlepel cacao poeder, bus slagroom en speculaas kruimels.
Recept: Verhit de melk en voeg als het eenmaal warm is de chocolade toe. Chocolade gesmolten? Voeg de cacao poeder, kaneel en speculoos pasta toe. Als alles is opgenomen door de melk roer je het mengsel door met een garde om eventuele klontjes eruit te halen. Giet het mengsel in een mok, spuit er een flinke toef slagroom op en maak het af met toppings als speculaas kruimels en een snufje kaneel. Yammie.
Groene chocolademelk
Aan matcha geen gebrek dit jaar, en jep: het kan zelfs door je chocolademelk.
Ingrediënten (1 persoon): 250 ml melk (of een andere melk naar keuze, zoals sojamelk of amandelmelk), 10 g witte chocolade en 2 theelepels matchapoeder.
Recept: Breng de melk aan de kook, laat de witte chocolade erin smelten en voeg de matchapoeder toe. Schuim het eventueel op in een blender of met een staafmixer.
Choco met caramel en zeezout
Je groeit al dicht als je er alleen al over leest, maar goed. Lekker is-ie wel.
Ingrediënten (2 á 3 personen): 200 gram pure chocolade, 800 ml melk, 200 ml vloeibare verse room, 10 gram cacao, 200 ml slagroom, 1 eetlepel suiker, 250 gram suiker, 50 gram gezouten boter.
Recept: Gooi de 200 ml slagroom en één eetlepel suiker samen in een kom. Klop het goed door totdat het vol en luchtig is. Als de slagroom klaar is gaan we door naar de caramel: giet in een pan – op laag vuur – 250 gram suiker. Laat het smelten totdat het licht gekarameliseerd is, voeg de gezouten boter toe en als dat goed gemengd is kan er 100 ml vloeibare verse room bij.
De laatste stappen zijn voor de chocolade melk. Verwarm de melk en de overgebleven room in een steelpan, gooi de geraspte chocolade en cacao erbij, klop het stevig en serveren maar. Schenk de chocolade melk in een glas, voeg een lepel gezouten karamel toe en top het af met je zelfgemaakte slagroom.
Lees ook:
Deze chocolademousse zou je kunnen maken met 2 (!) ingrediënten (en wij testten ‘m)
Chocolademelk met vitaminen
Een beetje fruit en vitamines om alle suikers te compenseren.
Ingrediënten (4 personen): 5 eetlepels pure chocoladepasta, 1 liter volle melk, 1 sinaasappel, grof zeezout.
Recept: Breng de melk aan de kook en voeg beetje voor beetje de pure chocoladepasta toe. Roer door tot alle chocolade is opgenomen. Rasp de sinaasappel en voeg toe aan het mengsel, samen met een snuf grof zeezout. Laat het er nog even intrekken en voilà: chocolademelk met sinaasappel.
Boozy choco
Scheutje alcohol is nooit mis.
Ingrediënten (4 personen): 50 ml whiskey (of een andere drank naar keuze zoals amaretto, rum of rode wijn), 125 ml melk, 2 eetlepels donkere chocoladepoeder, 10 ml suikersiroop en handjevol marshmallows.
Recept: Heel easy: gooi alle ingrediënten, behalve de marshmallows, in een steelpannetje en warm het op. Top het af met de marshmallows en je kan aan de borrel.
Tip: om het extra luchtig te maken kun je het drankje voor het serveren nog even met een melkschuimer opkloppen.
Meer food? Ons Winterboek staat volledig in het teken van eten. Koop ‘m hier online (zonder verzendkosten) of natuurlijk in de winkel.