Tijdens de ramadan, die zondag 10 maart start en op 8 april eindigt, vasten moslims tussen zonsopgang en zonsondergang. In dit artikel een aantal opfrissers over waar deze vastenperiode ook alweer voor staat.
Zeven vragen over de ramadan.
Tijdens de ramadan, die zondag 10 maart start en op 8 april eindigt, vasten moslims tussen zonsopgang en zonsondergang. In dit artikel een aantal opfrissers over waar deze vastenperiode ook alweer voor staat.
Zeven vragen over de ramadan.
De ramadan is een vastenmaand: elke dag mag je tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten of drinken. Het is tegelijkertijd de negende maand van het islamitische jaar waarin moslims herdenken dat de profeet Mohammed zijn eerste boodschap van God ontving. Het wordt beschouwd als een tijd van inkeer.
Het wordt in de avond vaak een gezellige boel waarbij vrienden en familie over de vloer komen en er uitgebreid wordt gekookt. Er worden maaltijden met veel zoetigheid en rijst klaargemaakt. Ook wordt er veel water en thee gedronken.
De vastenmaand wordt elk jaar elf à twaalf dagen naar voren opgeschoven. De vastenmaand begint daarom dus elk jaar vroeger. Volgens de islamitische kalender gaat de vastenmaand van start zodra het eerste lijntje van de nieuwe maan zichtbaar is.
Al langer is bekend dat een periode vasten goed kan uitpakken voor je gezondheid. Je lever wordt er beter van, je bloedsuikerspiegel constanter en je verliest bovendien wat overtollige kilo’s. Dit kwam onlangs nog uit een onderzoek van het Erasmus MC.
Disclaimer: dit is geen medisch advies. Ga niet zomaar experimenteren, maar doe dit in overleg met een gediplomeerd arts.
Als de ramadan valt in de hete zomermaanden dan is het inderdaad niet toegestaan om overdag een slokje water te drinken. De meeste moslims doen het dan ook rustig aan als de vastenmaand in de zomer valt.
Exacte cijfers zijn niet bekend, maar uit onderzoek blijkt dat ongeveer 66 procent van de Nederlandse moslims van Turkse afkomst alle dagen vasten tijdens de ramadan. Van de moslims met Marokkaanse achtergrond is dat 93 procent. Dat zijn dus behoorlijke aantallen. Mensen met gezondheidsproblemen en zwangere vrouwen hoeven overigens niet mee te doen aan de vastenmaand.
Het einde van de islamitische vastenmaand wordt gevierd met Eid al-Fitr, in Nederland beter bekend als het Suikerfeest. Na een maand van bezinning en vasten mogen moslims dan weer overdag eten, drinken en roken. Deze dag heet niet voor niets ‘Suikerfeest’: er worden dan heel veel zoetigheden gegeten.
Wil je meedoen met de ramadan? Dit is wat de vastenmaand inhoudtLees ook