Lekker én budgetvriendelijk koken, doe het maar even. Gelukkig biedt Yvette van Boven een helpende hand in de gloednieuwe LINDA.-serie Budget met Van Boven. Dat wordt smullen.
Van pasta tot taart, de lekkerste recepten passeren de revue.
Yvette van Boven
We kennen Yvette als schrijver, (podcast)presentator en kok, want deze absolute alleskunner is een ster in de keuken. Naast een lijst aan briljante bespaartips voor boodschappen, steekt Yvette ook graag de handen uit de mouwen. Ze zal je in deze serie verrassen met een aantal recepten, die stuk voor stuk super budgetvriendelijk én gezond zijn. Absoluut een win-win dus.
Hartige filodeegtaart
Yvette trapt de serie af met een heerlijke hartige filodeegtaart met prei, kikkererwten en uiencompote. Gezond, lekker en fijn voor de portemonnee. Doe je schort dus vast om, want met een half uur bereiden ben je al klaar.
Meer budgetproof recepten van Yvette vind je hier.
Benodigdheden
Voor de uiencompote:
50 g boter
500 g rode uien, in dunne ringen
100 ml rode wijnazijn
Optioneel: 2-3 el suiker, of naar smaak
Voor de taart:
3 el olijfolie
3 preien, in ringen
2 tenen knoflook
1 blik/400 g kikkererwten
4 vellen filodeeg
50 g boter
3 eieren
200 ml slagroom
2 tl paprikapoeder
Zeezout
Versgemalen zwarte peper
Extra: springvorm van ca. 22 cm
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden en ontdooi het filodeeg onder een theedoek. Zo droogt het deeg niet uit.
Verhit wat olijfolie in een bakpan en fruit de prei met knoflook in zes minuten gaar.
Wanneer alles zacht is, laat je de prei uitlekken in een zeef. Druk met een lepel zoveel mogelijk vocht eruit.
Schep de uitgelekte kikkererwten door de uitgelekte prei.
Pak een vel ontdooide filodeeg erbij. Deze bestrijk je met boter aan één kant. Deze beboterde kant leg je vervolgens naar beneden in de ingevette taartvorm. Let erop dat het deeg niet over de rand hangt.
Herhaal dit met de overige vellen en zorg dat ze elkaar overlappen.
Klop de eieren los en voeg de room toe.
Roer het groentemengsel door het eiermengsel en voeg ook paprikapoeder toe. Breng het vervolgens op smaak met peper en zout.
Giet het mengsel in de bakvorm.
Zet het geheel één uur in de oven tot-ie goudbruin en gaar is.
In de tussentijd kun je aan de slag met de uiencompote. Smelt hiervoor de boter en smoor de uien op laag vuur. Na ongeveer 15 minuten zijn ze mooi zacht.
Voeg één theelepel zout en de azijn toe. Laat dit geheel 40 minuten op heel laag vuur zachtjes koken tot de compote helemaal zacht is. Voeg eventueel een druppel water toe, wanneer het droog lijkt te worden.
Optioneel: breng de compote op smaak met wat suiker.
Wanneer er een uur voorbij is, haal je de taart uit de oven. Laat deze even afkoelen en til hem dan uit de vorm. Serveer de compote bij de taart en voilá!