Da’s pech: heb je net je kleding gewassen, hangt er zo’n muffige lucht aan. En ook je wasmachine zelf ruikt niet meer helemaal fris. Hoogste tijd voor een potje schoonmaken. Deze tips helpen je op weg.
Grote wasjes, kleine wasjes: zó maak je je wasmachine schoon
Doen, want: gaat je wasmachine langer van mee en is beter voor je kleding.
Hè bah
We wassen massaal op lage temperaturen. Dat is goed voor het milieu en je energierekening, maar zorgt er ook voor dat vet, vuil en zeepresten makkelijker achterblijven. Dit veroorzaakt vetluis en ja, dat is net zo vies als het klinkt. Funest voor je wasmachine én je kleding, dus reinigen die handel.
Doe het regelmatig
Het advies is om je wasmachine 1 à 2 keer per maand schoon te maken. Duurt ongeveer een uur, maar geen nood: de wasmachine zelf doet het meeste werk.
Wasmachine schoonmaken: tips
Draai een hete was
Was minstens een keer per maand op 60 graden – en als je wasmachine erg stinkt, zelfs op 90 graden. Dit doodt de vetluisbacterie. Gebruik een beetje waspoeder voor witte was en gooi (oud) wasgoed in de trommel, dat veegt ‘m schoon. Of draai een wasbeurt zonder was. Giet dan een flinke scheut natuurazijn in de wasmiddellade óf doe een halve kop schoonmaaksoda in de trommel. Ook een optie: twee vaatwastabletten. Sommige wasmachines hebben een apart trommelreinigingsprogramma, ideaal om hier voor te gebruiken.
Poets de rubberen rand
In de rubberen rand rondom de ingang van de trommel – ook wel ‘manchet’ genoemd – hoopt vuil op. Dit kun je met een vochtige doek of keukenpapier schoonmaken. Neem ook meteen de deur en het scharnier mee. Daarna wel even afdrogen met een schone doek.
Maak de wasmiddellade schoon
Haal de wasmiddellade eruit en was deze af met afwasmiddel. Of in de vaatwasser, wel zo makkelijk. Droog goed af voordat je ‘m terugplaatst. Maak ondertussen ook de ruimte waar deze lade zit schoon.
Controleer het filter
Ook in het filter (aan de voorkant onderin) kan vuil ophopen, wat verstoppingen veroorzaakt. Willen we niet. Maak de binnenkant van het filter schoon met een vochtige doek.
En nu zo houden
Let bij alle wasbeurten op een juiste dosering van het wasmiddel (ah, dáár is die wasdop voor) en laat na een wasbeurt de deur openstaan. Ook kun je overwegen om waspoeder te gebruiken in plaats van de vloeibare variant – hierdoor blijven er minder zeepresten achter.