Stralend zonnetje, bomen in bloei: de lente doet dit weekend goed zijn best. Het perfecte moment om de planten bínnen ook wat extra liefde te geven. En wel door ze te verpotten.
Iris van Mama Botanica legt uit hoe je dit het best aanpakt.
Stralend zonnetje, bomen in bloei: de lente doet dit weekend goed zijn best. Het perfecte moment om de planten bínnen ook wat extra liefde te geven. En wel door ze te verpotten.
Iris van Mama Botanica legt uit hoe je dit het best aanpakt.
Waarom is de lente nu het ideale moment om met je handen in de grond te duiken? Heel simpel. De meeste groene huisgenoten zijn ’s winters in rust. Planten groeien langzamer, maar zodra de zon weer tevoorschijn komt, verandert dat snel.
“Als je in de lentemaanden verpot, ondersteun je de natuurlijke groei van je plant,” legt Iris uit. “Ze gaan echt niet meteen dood als je dit op een ander moment doet, maar de lente is wel ideaal. Je geeft ‘m zo op het belangrijkste moment nieuwe voedingsstoffen en extra ruimte.”
Allereerst: hoe weet je of een plant toe is aan verpotten? Er zijn drie dingen waar je op moet letten. Als de wortels uit de onderkant van de plastic ‘binnenpot’ groeien, is dat een duidelijk signaal dat je plant meer ruimte nodig heeft. Het kan ook een teken zijn als de grond ineens een stuk sneller droog wordt, of als nieuwe bladeren een stuk kleiner zijn (en blijven) dan oude bladeren. Het loont dus om je potten goed in de smiezen te houden.
Ook niet onbelangrijk: simpelweg een nieuwe pot kopen, is niet voldoende. Deze moet zo’n twintig procent groter zijn dan de vorige. Verse potgrond is ook van belang. Iris: “Gewone potgrond is goed genoeg voor de meeste planten. Alleen orchideeën hebben speciale grond nodig, en bij cactussen en vetplanten meng ik graag wat zand door de grond. Daar gedijen ze goed op.”
Lees ook
Eerste hulp bij kamerplanten: weg met slappe stengels en bruine bladeren
Bij het verpotten hoef je niet alle oude aarde te verwijderen van de kluit. Probeer oude grond en vastgegroeide wortels wat los te wrikken, zodat er ruimte ontstaat. Zet de kluit op een bodempje verse grond, verspreid de wortels waar mogelijk en stort vervolgens de rest van de pot vol.
Voor wie bang is dat ze over drie jaar met enorme joekels van potten in de woonkamer zit: dat is niet nodig. Niet élke plant moet per se elk jaar verpot worden. Cactussen en vetplanten kunnen om de vijf jaar, en bij oudere planten is het vaak voldoende om de bovenste laag potgrond te vervangen met wat vers spul. Iris: “Het is wel goed om elk jaar iedere plant even te checken, zodat je weet wat de status is.”
Dit bericht bekijken op Instagram
Een bericht gedeeld door Plant Blogger and Lover (@mamabotanica.amsterdam)
Als je wil dat je plant gezond verder groeit maar niet groter wordt, heeft Iris ook een oplossing. “Haal dan je plant uit de pot, haal wat oude aarde weg en knip vervolgens ook een paar wortels weg. Zorg dat je ook bovengronds het een en ander afknipt, om de balans te behouden. Zo blijft je plant gezond, maar krijg je geen oerwoud.”
Lees ook
Wel of geen bleek in het water: tips waardoor je bos bloemen extra lang staat