Of je nu een tuin hebt of bij een rondje wandelen een blik op de stoep werpt: naaktslakken zie je momenteel overal. Ze zijn gek op het vochtige weer en vreten gulzig je planten kapot.
Kun je daar iets tegen doen?
Naaktslakken in je tuin
Hart van Nederland sprak met Vera Greutink, die nog geen slak in haar tuin gezien heeft. Hoe dat kan? Volgens haar gaat het niet om één specifiek ding of het verwijderen van de naaktslakken, maar is een bepaalde manier van tuinieren de oplossing.
“We tuinieren volgens permacultuur. Dat wil zeggen: niet spitten, met rust laten”, stelt zij. Als je dat doet, kunnen de beestjes die in de grond zitten de slakken en hun eitjes opeten. Naast je grond niet omspitten, zijn een vijver met kikkers en egels ook behulpzaam, stelt de vrouw.
Organisch materiaal
Nog iets dat helpt, is je grond bedekken met organisch materiaal, zoals stro, grasmaaisel of blad. Mulchen, wordt dat ook wel genoemd. “Er zijn ook materialen die je kunt gebruiken om gevoelige planten te beschermen, zoals koffiedik en cacaodoppen”, aldus Greutink. Als je deze manier van tuinieren aanhoudt, zul je volgens haar merken dat er door de jaren heen steeds minder slakken te vinden zijn.
Snelle actie
Heb je nu metéén een oplossing nodig? Dan tipt MilieuCentraal naast koffiedik en cacaodoppen (goed om te weten: die laatste zijn giftig voor honden) nog wat andere opties voor een soort natuurlijke barrière om je planten: kippengaas, eierschalen, schelpengruis of knoflook. Of maak een val door een potje nét niet helemaal in te graven en dat met bier te vullen: daar zijn naaktslakken dol op.
Kommetjes havermout neerzetten werkt ook volgens sommige tuiniers.De slakken die zich daarbij verzamelen kun je vervolgens gemakkelijk ergens anders uitzetten – en dan natuurlijk niet bij de buren, maar zover mogelijk van tuinen vandaan. Verder is ook kopergaas rondom planten een diervriendelijke oplossing. Slakken krijgen daar een schokje van en zoeken dan vanzelf een andere plek. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld kopersponsjes gebruiken die je een beetje uit elkaar trekt. Zorg wel dat je gaas van écht koper gebruikt, anders kruipen de beestjes er alsnog vrolijk overheen.